Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coaliția ia în calcul renunțarea la creșterea impozitelor pe locuințe

Liderii coaliției iau în calcul să renunțe la ideea creșterii impozitelor pe locuințe începând de anul viitor. Creșterea trebuia să fie de 50% de la 1 ianuarie, dar primarii au contestat vehement măsura.

Coalitia de guvernare vrea să renunţe la majorarea taxelor locale, după mai bine de o lună de la votul din Senat. Amendamentul a fost propus de PSD. Se prevedea că, în toate localitățile, consiliile puteau majora valoarea impozabilă a caselor cu până la 50%.

Majorarea provoca și o creștere a impozitului

Odată cu această majorare a valorii impozabile creștea și impozitul. De exemplu, un apartament care astăzi valorează 100.000 de euro putea fi cotat, începând cu 1 ianuarie, la 150.000 de euro. Ar fi crescut impozitul. Dacă ar fi fost, de exemplu, 200 de lei, ar fi ajuns la 300 de lei.

Primarii, însă, s-au revoltat. În special primarii PSD, care au venit la București și le-au spus liderilor social-democrați că nu sunt de acord cu această majorare, mai ales că ar cădea în responsabilitatea lor: ei ar trebui să opereze majorarea de impozit. Primarii se temeau că această măsură i-ar putea costa electoral, că oamenii nu i-ar mai vota dacă ar veni cu o majorare de impozit înainte de anul electoral 2024.

Nu s-a dorit nici plata în funcție de valoarea de piață

Liderii coaliției au căzut de acord să nu mai vină cu această majorare care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Se poate spune că este o nouă bâlbă a coaliției în această problemă a impozitelor locale.

În august, odată cu modificarea Codului Fiscal, prevăzuseră că de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare o prevedere conform căreia toate impozitele locale să fie plătite în funcție de valoarea de piață a acestora.

Amânare de doi ani

Primarii s-au revoltat și de această dată, au venit la Guvern și au spus că nu au capacitatea administrativă să evalueze valoarea de piață a clădirilor din localitățile pe care le păstoresc. Ei au cerut o amânare de cel puțin un an de zile, în schimb Guvernul va veni cu o amânare de doi ani.

Această prevedere este încă în vigoare, dar ea urmează să fie amânată în Parlament. Miercuri va avea loc o ședință a coaliției și se va lua o decizie definitivă în privința impozitelor locale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE