Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cluburi supraaglomerate, închise și amendate cu peste 100.000 de euro. Arafat: „Dorința noastră e ca persoanele să se distreze în siguranță”

Trei cluburi din Iași și un altul din București au fost închise timp de 60 de zile, pentru încălcarea gravă la cerințele de securitate. Este vorba despre localuri supraaglomerate, unde numărul clienților a fost aproape dublu decât cel prevăzut în documentele de autorizare. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat amenzi de peste 100.000 de euro după o singură noapte de controale.

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, a precizat că a cerut IGSU să organizeze ample acțiuni de verificare în ceea ce privește aglomerările mari de persoane, cum ar fi discoteci, cluburi, săli de evenimente.

„Am urmărit două aspecte principale, primul fiind excederea persoanelor aflate în interior comparativ cu numărul permis în documentele amplasamentului, iar al doilea fiind accesibilitatea neîngrădită la ieșirile de urgență”, a precizat Arafat.

Autoritățile au făcut controale inopinate în noaptea de vineri, 11 noiembrie, și sâmbătă, 12 noiembrie, în cluburi din județele Cluj și Iași, dar și Municipiul București.

„Au fost controlate 40 de obiective. În urma acțiunii, la patru dintre aceste obiective - pentru încălcarea gravă la cerințele de securitate la incendiu prin depășirea numărului de utilizatori a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 de lei ca sancțiune principală și sancțiunea complementară de oprire a funcționării pentru o perioadă de 60 de zile.

Cele patru obiective funcționează - trei în municipiul Iași și unul în București.

Pentru un al cincilea obiectiv, de asemenea, pentru depășirea numărului de utilizatori, dar care nu se încadrează în criteriile stabilite pentru oprirea funcționării, având o suprafață mai mică de 200 mp, a fost aplicată amenda de 50.000 de lei.

Într-un alt caz, la București, s-a constatat depășirea numărului de utilizatori, fără atingerea a pragului pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, fără a depăși 10% din numărul de utilizatori stabilit. A fost aplicată amenda în valoare de 30.000 de lei”, a declarat generalul de brigadă Benone Duduc, în cadrul unei conferințe de presă.

În total au fost aplicate 24 de amenzi și 22 de avertismente, în valoare 539.500 de lei (peste 110.000 de euro).

Club cu suprafață mai mică de 200 mp, umplut la refuz

„A mai existat al cincilea club care a avut o depășire importantă, dar nu se încadra în cele care se pot închide, fiind sub 200 de metri pătrați. Acest club avea aproape dublu numărul pe care-l avea în autorizație într-un subsol cu o singură ieșire.

Cei care vor avea măsura de închidere aplicată vor avea 60 de zile fără activitate și nu se poate nici scurta și nici reveni asupra ei”, a mai explicat Raed Arafat.

Cluburi supraaglomerate, închise pentru grave nereguli. Arafat: „Administratorii spațiilor să respecte legea”

„Dorința noastră este ca persoanele aflate în aceste amplasamente să fie în siguranță, să se distreze în siguranță, iar administratorii spațiilor să respecte legea și să asigure toate condițiile necesare desfășurării activităților în siguranță.

Prevenirea este parteneriat cu administratorii și cu organizatorii evenimentelor și chiar uc cu participanții la aceste evenimente”, a precizat Raed Arafat.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când intri într-un club

„Dacă intrăm într-o discotecă și primul lucru pe care-l facem este să identificăm ieșirile de urgență, clar deja scădem șansa ca dacă se întâmplă ceva, dacă intră oamenii în panică în caz de incendiu, să știm exact pe unde să ieșim”, a precizat șeful DSU.

Arafat: „Nu este intenția noastră să închidem și să amendăm”

„Nu este intenția noastră să închidem și să amendăm, ci mai degrabă să ne asigurăm că măsurile legale de prevenire sunt implementate și respectate.

Nu vom face rabat la ce prevede legea, iar ceea ce privește punerea vieții altora în pericol vom aplica măsurile cele mai serioase prevăzute prin lege și vom urmări implementarea măsurilor de prevenire înaintea reluării activității.

Aspectele cu supraaglomerarea față de ce prevăd documentele pot fi foarte bine gestionate de administratorii amplasamentelor prin implementarea unor sisteme de rezervări unde este cazul sau prin implementarea unor sistem de control de acces la intrare și ieșire astfel încât in interior să fie respectat permanent numărul legal de participanți.

Am decis ca aceste acțiuni să continue în perioada următoare și vor avea un caracter permanent”, a concluzionat Arafat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE