Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opoziție fermă, în continuare, față de Super Ligă, imediat după decizia Curții Europene de Justiție. Și Guvernul britanic a luat poziție

Super Liga Europeană are undă verde de a fi înființată, după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, dată pe 21 decembrie. La scurt timp, mai multe cluburi mari, de tradiție, și-au arătat opoziția față de această decizie și nu vor să se alăture în competiția care ar urma să fie creată.

Manchester United, Bayern Munchen și Atletico Madrid au dat deja comunicate în care susțin că rămân alături de UEFA și FIFA și de competițiile create sub egida acestor foruri, conform Dailysports.

Au urmat însă imediat mai multe cluburi contestatare, printre care PSG, Sevilla, Valencia sau Villarreal, dar și Borussia Dortmund sau AS Monaco. Interesant este că Manchester United, care tocmai a anunțat că se opune, fusese unul dintre cluburile care agreau inițial acest proiect al Super Ligii. Însă în ziua deciziei tribunalului, Manchester United a declarat că rămâne "pe deplin angajată" să lucreze în cadrul structurilor din Premier League și UEFA. Iar Premier League a spus că respinge în continuare orice concept" de Super Ligă Europeană.

Marile cluburi și federații se opun în continuare creării Super Ligii

Conform decizii instanței cu sediul în Luxemburg, FIFA și UEFA nu au "dreptul de monopol" asupra unei probleme care ține de competițiile internaționale, pentru că "ar face abuz de poziție dominantă."

În urma acestei hotărâri judecătorești, crearea Super Ligii poate deveni acum oficială.

Președintele lui Real Madrid, Florentino Pérez, a spus că decizia Curții Europene "are o importanță istorică semnificativă". Și președintele Barcelonei, Joan Laporta, susține decizia instanței europene. Potrivit acestuia, cluburile își pot stabili acum "în mod autonom" cursul viitor.

Însă reacțiile rămân în continuare vehemente. A venit și o poziție a Guvernului britanic condus de Rishi Sunak, care susține că legislația care va fi implementată, Football Governance Bill, va fi folosită pentru a bloca acele cluburi britanice să se alăture vreunei ligi noi.

Un purtător de cuvânt al Departamentului britanic pentru Cultură, Media și Sport (DCMS), citat de Independent, a declarat că încercarea din 2021 de a crea o ligă separată a fost un "moment determinant în fotbalul englez și a fost condamnat universal de fani, cluburi și guvern. Vom prezenta în curând o legislație care să facă acest lucru o realitate și să împiedice cluburile să se alăture oricăror competiții separatiste similare în viitor".

Deputatul conservator Dame Caroline Dinenage, președinte al Comitetului pentru Cultură, Mass-media și Sport, a avertizat cele șase mari cluburi din Anglia să nu se implice în această Super Ligă: "Sper că cluburile engleze vor fi învățat din ceea ce s-a întâmplat în 2021 și se vor concentra pe implicarea fanilor și pe reformele atât de necesare funcționării fotbalului pe care guvernul le-a promis".

Super Liga ar fi fost "o ligă a bogaților"

Șase cluburi din Premier League s-au înscris, în 2021, în acel plan pentru crearea Super Ligii: Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea și Tottenham Hotspur, creând indignare în lumea fotbalului.

Premierul de la acea vreme, Boris Johnson, a subliniat nemulțumirile fanilor din întreaga lume, care nu vor "o ligă a bogaților", unde alții nu mai au acces și a promis că va bloca marile cluburi engleze să se alăture. Johnson a condamnat ideea, despre care a spus că duce la crearea unui "cartel" și că este "împotriva principiilor de bază ale concurenței". O Super Ligă ar atrage bani mai mulți pentru cluburile care fac parte din ea.

Nici Liga Spaniolă nu a rămas indiferentă. Președintele Javier Tebas este de părere că proiectul anunţat de A22 are şanse minime să se concretizeze. El crede că s-a acreditat greşit ideea că ar exista o undă verde din partea UE pentru înfiinţarea competiţiei. El susține că verdictul tribunalului nu înseamnă "o aprobare sau validare a aşa-numitei Super Ligi". Tebas spune că echipele din Spania trebuie să aștepte și pronunțarea tribunalului spaniol și chiar dacă decizia de azi a Curții Europene ar însemna că Super Liga poate fi creată, totul ar dura foarte mult, pe o perioadă de timp de aproximativ opt ani.

"Florentino Perez nu pierde niciodată, am tot spus, nu pierde niciodată. Dar A22 a construit povestea că ei au câştigat şi că vor înfiinţa Super Liga, ceea ce nu este cazul. Vă invit să citiți întregul comunicat de presă, nu doar titlul. S-a creat o intoxicare, o poveste care nu este adevărată. Vă propun un pariu pe o cină: în doi ani de acum înainte, nu va exista nicio Super Ligă. Și nici în 6 ani, nici în 8 ani. Este o nebunie, este imposibil. Şansele să existe o Super Ligă sunt zero", a spus Tebas, potrivit Marca.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a reacționat și el: "Echipe ca Leicester, Girona, Atalanta şi altele mai mici nu s-ar putea califica. Ei îi spun competiţie deschisă, dar greşesc foarte mult. Mi-e greu să mă hotărăsc dacă mă şochează sau mă distrează. Cum suntem aproape de Crăciun, voi alege să îl consider amuzant. Mă bucur să văd că ei oferă în mod clar o competiţie închisă, ceea ce am ştiut tot timpul că vor face, dar acum se ştie public".

La câteva ore după decizia instanței, Bernd Reichart, directorul executiv al firmei A22 Sports, cea care a prezentat proiectul inițial al Super Ligii, a schițat acum planurile pentru o competiție masculină de trei ligi, cu 64 de cluburi și o competiție feminină de două ligi, cu 32 de cluburi. Ambele ar înlocui Liga Campionilor și Liga Campionilor feminină.

Ce este Super Liga Europei

Pe 19 aprilie 2021, lumea fotbalului a fost bulversată după anunțul potrivit căruia va fi înființată Super Liga Europei. Organizatorii au anunțat chiar și formatul. Inițiatoare erau 12 cluburi: AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

În doar două zile, din cauza reacțiilor vehemente în toată lumea sportului și nu numai, cei care au creat proiectul au renunțat la idee. Tot atunci și-au anunțat retragerea din proiect cele şase cluburi engleze, iar apoi și Inter Milano, AC Milan şi Atletico Madrid.

Singurele echipe care au rămas pe poziții au fost Real Madrid, Barcelona şi Juventus, însă italienii şi-au anunţat și ei retragerea din proiect în vara acestui an.

Proiectul inițial al Super Ligii:

  • 20 de cluburi participante. Celor 12 cluburi anunţate la acel moment ca fondatoare li se vor alătura alte trei.
  • Cele 15 cluburi fondatoare vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent.
  • Meciurile vor avea loc la mijloc de săptămână, exact cum se întâmplă cu partidele din UEFA Champions League sau Europa League.
  • Superliga va începe în luna august.
  • Vor exista două grupe de câte 10 echipe, cu meciuri tur-retur.
  • Primele trei echipe din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală ale Super Ligii.
  • Locurile 4-5 vor juca într-un play-off, tur-retur, pentru ultimele două locuri din sferturile de finală, care se vor disputa în dublă manşă.
  • Semifinale se vor disputa tur-retur.
  • Finala va fi în mai, într-o singură manşă.

În primăvara anului 2022, șeful lui Juventus, Andrea Agnelli şi cel al lui Real Madrid, Florentino Perez, au prezentat modificări ale proiectului iniţial. Noutatea Super Ligii era că această competiţie nu mai era închisă, ci permitea înfiinţarea unui ligi suplimentare de 20 echipe care să asigure promovarea în primul eşalon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE