Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotbalul nu va mai fi la fel, începe noua eră. Echipele non-europene ar putea primi wild-card-uri în Champions League. Regula offside-ului se modifică

UEFA caută noi metode de a crește "vandabilitatea" produsului său cel mai de preț, fotbalul. Astfel, mai-marii forului european au venit cu o idee total surprinzătoare, care însă s-a dovedit rapid un fiasco, înființarea Super League, unde se dorea participarea doar a celor mai bune 20 de echipe ale continentului, din primele cinci campionate ca valoare. În acest fel, UEFA dorea să rezolve unele probleme, și anume să existe meciuri de calitate superioară și să genereze resurse financiare suplimentare.

Proiectul a fost ținut secret mult timp și a fost anunțat brusc, în aprilie 2021, numai că s-a lovit de proteste uriașe în toată lumea. Reacția a fost extrem de dură și în campionatele interne, unde cluburilor li s-a comunicat că vor fi dezafiliate dacă vor participa în această competiție, iar jucătorii vor fi suspendați. Astfel, după doar două zile, UEFA a dat înapoi și a pus în stand-by acel proiect.

UEFA vrea wild-card-uri în Champions League pentru echipe non-europene

Acest proiect însă nu este abandonat total. Ba chiar ar putea să debuteze din sezonul viitor, după cum precizează Mundo Deportivo, chiar dacă, dintre cele 12 cluburi fondatoare inițiale, au mai rămas trei: Barcelona, Real Madrid și Juventus. Însă UEFA ezită în continuare după ce a văzut cât de mare este "valul de refuz", potrivit căruia o astfel de competiție i-ar face pe cei bogați să devină și mai bogați, iar pe cei săraci să devină marginalizați.

Pusă într-o astfel de postură, UEFA s-a regrupat și a decis să reformeze Champions League, "pe modelul Super League". Iar primele schimbări radicale se vor vedea din sezonul 2024 - 2025, atunci când numărul de echipe va crește...din nou. Implicit, va crește și numărul de meciuri.

Astfel, vor participa 36 de echipe, față de cele 32 din prezent, iar numărul de meciuri va ajunge la 189, față de 125. O modificare radicală va fi formatul de disputare a fazei grupelor. În acest sens, în locul grupelor de câte patru echipe va fi implementat așa-zisul model elvețian, în care va exista un mini-campionat, iar fiecare echipă va juca opt meciuri, dintre care patru vor fi pe teren propriu și patru vor fi în deplasare. Primele patru echipe clasate se vor califica în fazele eliminatorii, iar formațiile de pe locurile 9-24 vor juca un play-off, tur/retur, care va stabili optimile de finală.

Însă pe lângă aceste reguli, cea mai mare surpriză pe care ar vrea să o implementeze UEFA este "invitarea" unor echipe din afara Europei în această competiție. Anunțul a fost făcut recent de publicația Calcio Mercato, iar vestea a fost considerată șocantă, mai ales că aceste cluburi ar urma să primească wild-card-uri, "ca la tenis".

Astfel, ar fi deschisă calea unor echipe din țările arabe, în special, zonă care a investit enorm în fotbal în ultimii ani. În acest fel, am putea să vedem din nou în Champions League jucători care au făcut istorie în această competiție, precum Cristiano Ronaldo sau Karim Benzema. Așadar, profitând de imaginea acestor "monștri sacri", dar și de mărirea numărului de echipe, încasările ar crește considerabil pe toate planurile.

S-a modificat regula hențului și urmează să se modifice și cea a offside-ului

Fotbalul a suferit și alte schimbări în ultima vreme, iar unele propuneri din ultimii ani au fost ratificate de IFAB (International Football Association Board (IFAB), forul care stabilește Legile Jocului în fotbal.

De exemplu, regula hențului a fost modificată la 1 iulie 2021. Astfel, nu orice atingere a mingii cu mâna este sancționată. De exemplu, atingerea mingii cu mâna în mod accidental nu mai este considerată o încălcare a regulamentului, chiar dacă faza respectivă se încheie cu un gol marcat. În cazul în care mâna face "în mod nenatural aria corpului mai mare", arbitrii decid dacă vor acorda sau nu henț, în funcție de faza respectivă.

Va fi schimbată și regula offside-ului, la propunerea celebrului antrenor Arsene Wenger, care lucrează la FIFA, ca șef al Departamentului de Dezvoltare, după ce a condus-o pe Arsenal timp de 22 de ani. Acesta a susținut, de mult timp, că trebuie ca fotbalul să redevină spectaculos și că trebuie să se dea mai mult credit atacului.

În acest sens, pe 1 iulie 2023, FIFA a anunțat că măsura va fi implementată inițial sub formă de test, iar apoi va fi generalizată din sezonul viitor. Mai întâi, regula va fi aplicată în Suedia, la ligile masculine sub 21 de ani și la cea feminină sub 19 ani din această țară. Ulterior, FIFA a decis să introducă noua regulă în toate campionatele din Olanda și Italia.

Astfel, va fi dictat offside doar atunci când corpul jucătorului care atacă îl va depăși pe cel al jucătorului care se apără cu toată suprafaţa corpului. Până acum, se arăta offside dacă orice parte a corpului jucătorului care atacă se afla în fața jucătorului care se apără. Însă după introducerea sistemului VAR (arbitraj asistat video), au existat numeroase discuții în acest sens. De exemplu, multe goluri au fost anulate pentru marje incredibil de mici, pe care ochiul uman nu ar fi capabil să le depisteze.

Atacanții rapizi vor fi principalii beneficiari, în timp ce apărătorii lenți nu se vor mai putea baza doar pe poziționarea lor bună.

Mulți văd aceste schimbări drept benefice, iar alții nu le agreează. Însă majoritatea par să fie de acord, conform ultimelor studii ale forului internațional.

Însă "revoluția fotbalului" va continua în anii următori. Au existat propuneri care încă nu au fost ratificate, iar una dintre ele se referă la posibilitatea ca o repriză să aibă doar 30 de minute, în loc de 45, cum este acum. Diferența este că cele 30 de minute presupun timpul efectiv de joc, iar cronometrul va fi oprit în momentul întreruperilor, precum ieșirea mingii în afara terenului, sau la faulturi. Regula funcționează în baschet, handbal, sau futsal.

În plus, se propune posibilitatea ca schimbările să fie în număr nelimitat. Acum se pot face cinci schimbări, regulă implementată de pe vremea pandemiei de COVID și care a rămas așa, fără a se reveni la teri modificări, așa cum se proceda înainte de pandemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE