Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot ce trebuie să știi despre sezonul 2023/2024 din Liga 1, care începe pe 14 iulie

Noul sezon din Liga 1 a României începe vineri, 14 iulie 2023, se încheie pe 2 iulie 2024 și consemnează revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc a unor echipe de tradiție, Dinamo, Oțelul Galați și Poli Iași.

Dinamoviștii retrogradaseră în mai 2022, pentru prima dată în istoria lor de 74 de ani, iar promovarea e considerată o surpriză, dacă avem în vedere problemele financiare enorme pe care le-au traversat și care amenințau să ducă chiar la dispariția echipei.

Începe Liga 1, sezonul 2023/2024

Această stagiune se va disputa fără cele trei echipe care au retrogradat în urmă cu o lună și jumătate: Chindia Târgoviște, CS Mioveni și FC Argeș.

  • Cele 16 echipe din sezonul 2023/2024 al Ligii 1: Farul, FCSB, CFR Cluj, CS Universitatea Craiova, Rapid, Sepsi, FCU Craiova, Petrolul, FC Voluntari, U Cluj, Hermannstadt, FC Botoșani, UTA Arad, Poli Iași, Oțelul, Dinamo.

În sezonul trecut, Farul a fost campioană în Liga 1. Pe parcursul stagiunii, echipa lui Gică Hagi a fost privită cu neîncredere în ceea ce privește capacitatea de a se menține în lupta pentru titlu până la final. Constănțenii au fost însă puși în teren în mod magistral de către "Regele" Hagi, care și-a trecut astfel în palmares al doilea titlu de campion, din calitatea de antrenor. Pe primul l-a obținut în 2017, când echipa pe care a fondat-o, FC Viitorul, obținea primul trofeu de campioană în al optulea an de existență a clubului, o performanță remarcabilă.

Ulterior, în vara anului 2022, Viitorul a fuzionat cu Farul Constanța, iar echipa a preluat denumirea de Farul, o echipă de tradiție.

Noul sezon din Liga 1 se anunță unul cel puțin la fel de disputat ca și cel precedent, în care campioana a fost decisă în penultima etapă. Până în acest sezon, CFR Cluj a câștigat titlul în România timp de cinci ani la rând.

Gigi Becali, patronul de la FCSB, are ambiții mari și de această dată, mai ales că echipa sa nu a mai câștigat titlul în ultimii opt ani. De la momentul ultimului titlu, FCSB a fost vicecampioană de șapte ori.

Sezonul 2023/2024 din Liga 1. Regulamente

La finalul sezonul regulat, primele șase clasate vor evolua în play-off (tur-retur), iar ultimele zece vor juca în play-out (tur).

La finalul play-off-ului și play-out-ului, echipele de pe locurile 7-8 vor juca un baraj, iar câștigătoarea se va duela cu echipa de pe locul al patrulea, pentru a determina ce echipă merge în preliminariile Conference League. Play-off-ul debutează pe 16 martie 2024 și se încheie pe 26 mai 2024.

  • Pauza de iarnă va începe pe 24 sau 25 decembrie și se va încheia pe 21 ianuarie 2024.

Chiar în prima etapă există meciuri tari în noul sezon. Dinamo o va întâlni pe Universitatea Craiova, iar FCU Craiova 1948 va primi vizita FCSB-ului.

O noutate importantă ar fi că FCSB a primit aviz pozitiv din partea MAPN pentru a reveni pe stadionul din Ghencea după o pauză de opt ani, când echipa încă purta denumirea de Steaua. Rămâne de văzut dacă se va și semna actul. Primul meci pe noua arenă modernă ar putea să fie chiar derby-ul FCSB - Dinamo, de pe 22 iulie, din etapa a doua.

Ultima dată când FCSB a jucat pe Ghencea a fost pe 22 martie 2015, în acel 4-1 cu Viitorul.

Accesul în cupele europene, miza echipelor din Liga 1

Miza este una extrem de importantă în sezonul următor, dacă avem în vedere că, din cauza scăderii coeficientului de țară, echipele din România au de trecut prin mai multe tururi preliminare pentru a ajunge "la masa bogaților", așa cum este considerată Champions League, cea mai importantă competiție europeană inter-cluburi.

România se află pe locul 26 în clasamentul coeficienților UEFA, peste Bulgaria. Locurile 18-28 oferă doar un singur loc în turul 1 preliminar al Champions League (loc rezervat campioanei României) și trei locuri în turul 2 preliminar al Conference League, a treia competiție inter-cluburi ca valoare, sub Europa League. Aceste trei locuri le sunt destinate echipelor care termină pe pozițiile 2 și 3 în Liga 1, plus câștigătoarei Cupei României.

UEFA va anunța în aceste zile dacă va menține regula ca echipa clasată pe locul secund să acceadă în turul 1 preliminar al Europa League, sau dacă acolo va ajunge câștigătoarea Cupei României. În acest moment, câștigătoarea Cupei României merge în turul 2 preliminar din Conference League.

Dacă una dintre primele trei echipe clasate în campionat câștigă Cupa României, atunci ocupanta locului 4 din play-off va disputa un baraj pentru accesul în turul 2 preliminar al Conference League, baraj pe care îl va juca împotriva câștigătoarei unei semifinale disputate între primele două locuri din play-out.

Dacă altă echipă decât una dintre primele trei clasate în campionat câștigă Cupa României, atunci va merge la baraj echipa de pe locul 3, situație care s-a întâmplat și în sezonul recent încheiat.

România are patru echipe în cupele euopene în sezonul 2023/2024

Țelul ar fi ca România, prin rezultatele echipelor în cupele europene, să-și crească coeficientul și să ajungă în pe pozițiile 16-17, acolo unde se află acum Ucraina și Danemarca. Aceste locuri permit fotbalului românesc ca echipa campioană să nu mai joace în turul 1 preliminar al Champions League, ci în turul 2 preliminar al acestei competiții.

Dacă România ar urca pe locul 15, care este acum ocupat de Elveția, ar beneficia de două locuri în turul 2 preliminar (campioana și vicecampioana) și a unei echipe în turul 3 preliminar al Europa League.

Însă pentru ca România să urce din punct de vedere al coeficientului, este necesar ca echipele românești să aibă rezultate bune în cupele europene.

Echipele care vor reprezenta România în cupele europene, în sezonul 2023/2024:

  • Farul Constanța (campioana României) - turul 1 preliminar al Champions League.
  • FCSB (locul 2) - turul 2 preliminar al Conference League.
  • Sepsi (câștigătoarea Cupei României) - turul 2 preliminar al Conference League.
  • CFR Cluj (câștigătoarea barajului) - turul 2 preliminar al Conference League.

UEFA a mărit premiile, iar o calificare în grupele Champions League este remunerată cu 15.64 milioane de euro. O calificare în faza grupelor Europa League este recompensată cu 3,63 de milioane de euro, iar în grupele Conference League este acordat un premiu de 2,94 milioane de euro.

Pentru această ediție din Champions League, UEFA a mărit premiile totale la valoarea de 2.03 miliarde de euro, conform Sportingnews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE