Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciucă, după ce PSD a propus suspendarea importurilor de cereale din Ucraina. ”Și Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană, în contextul în care PSD a solicitat suspendarea importurilor de cereale din Ucraina. Șeful Executivului a subliniat că orice măsură va fi aplicată va respecta regulamentul Uniunii Europene.

"După cum foarte bine ştiţi, am luat o decizie ca, împreună cu alţi cinci premieri, să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment, vă pot spune că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei Dombrovskis, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat la finalul acestei şedinţe să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o", a afirmat Nicolae Ciucă, la Parlament, potrivit Agerpres.

Întrebat despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, Ciucă a amintit că sunt în vedere măsuri care să fie agreate cu Comisia Europeană ”pentru a avea o măsură unitară".

Nicolae Ciucă: ”Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană”

Premierul a mai precizat că România primește de la Comisia Europeană sprijin pentru agricultori și investiții.

”Trebuie să ţinem cont de faptul că în acest moment se aplică un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile, care trebuie revăzută. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia. (...)

Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi, de asemenea, să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm", a adăugat Ciucă.

Întrebat despre solicitarea PSD de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina, Nicolae Ciucă a dat de înțeles că orice măsură pe care România o ia trebuie să respecte ”regulamentul Uniunii Europene şi să facem în aşa fel încât să nu afectăm fermierii din România".

"Măsurile şi discuţiile pe care le-am avut la Guvern cu fermierii sunt îndreptate în sprijinul acestora şi vom continua să asigurăm aceste de măsuri", a arătat Ciucă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE