Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Rustem Umerov, propunerea președintelui Zelenski pentru funcția de ministru al Apărării în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a nominalizat pe Rustem Umerov pentru funcția de ministru al Apărării în Ucraina, optând pentru un membru proeminent al etniei tătare din Crimeea, care a jucat un rol-cheie în negocierile cu Rusia de la începutul războiului.

În anunțul privind decizia sa, Zelenski a fost scurt și concis: „Domnul Umerov”, a spus el, „nu are nevoie de prezentări suplimentare”.

Deși este membru al unui partid politic de opoziție, Umerov, în vârstă de 41 de ani, și-a asumat mai multe roluri critice pentru guvern de la invazia rusă de anul trecut. El a fost negociatorul ucrainean șef al unui acord care a permis Ucrainei să exporte o parte din grânele sale și un negociator proeminent în ceea ce privește schimburile de prizonieri.

Fost bancher de investiții, Umerov este deputat al partidului Holos, care se află în opoziție cu partidul președintelui Zelenski. El a fost totodată un reprezentant cheie al Ucrainei în negocierile de pace cu diplomații ruși în primele luni ale războiului.

Rusia îi persecută pe tătarii din Crimeea, care sunt predominant musulmani, de când a anexat ilegal acest teritoriu în 2014, spun autoritățile ucrainene. Mulți dintre liderii lor au fugit pe teritoriul controlat de Ucraina. Umerov este de partea lui Zelenski în ceea ce privește refuzul de a ceda orice teritoriu ucrainean Rusiei. Regiunea Donbas din estul Ucrainei și Crimeea sunt „liniile noastre roșii”, a declarat el anul trecut agenției de știri de stat turcești Anadolu, adăugând că „nu vom renunța la poporul nostru sau la pământul nostru”, potrivit The New York Times.

Președintele Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei

În ultimul an, Umerov a fost președintele Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei, care este responsabil pentru privatizarea activelor de stat. În prima jumătate a anului 2023, Fondul a raportat cele mai mari încasări din ultimii 10 ani, aducând 49 de milioane de dolari prin vânzarea la licitație a proprietăților de stat, inclusiv a portului maritim Ust-Dunaisk din regiunea Odesa.

Privatizarea pe scară largă în Ucraina, a declarat el pentru Reuters, ar fi „ultimul cui în sicriul comunismului”. Zelenski a declarat că se așteaptă ca Parlamentul ucrainean, care trebuie să aprobe numirea, să sprijine alegerea sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE