Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este procurorul Alina Albu, propunerea lui Cătălin Predoiu la șefia DIICOT

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Alinei Albu în funcţia de procuror şef al DIICOT.

Alina Albu este procuror-șef serviciu delegat în cadrul DIICOT structura centrală și are o vechime în magistratură de peste 23 de ani. Aceasta și-a obținut licența în Drept la Universitatea Spiru Haret, în anul 1996 și a absolvit în 2010 un master în Securitate Juridică, în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, la Facutatea de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate.

Printre dosarele instrumentate se numără şi cel privind crima de la Caracal, Alina Albu fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, tânăra de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.

În timpul primului interviului susținut în faţa secției pentru procurori din CSM pe 16 martie, Alina Albu a fost întrebată de către Daniel Horodniceanu dacă are vreun regret în ceea ce privește amendarea cu 5.000 de lei a mamei Luizei, după ce aceasta a refuzat să i se preleveze probe biologice, în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.

"Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva. Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Alina Albu în fața comisiei.

În urma acestui interviu, Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea Alinei Albu în fruntea DIICOT de către Ministerul Justiției, cu un vot pentru și cinci voturi contra.

Chiar dacă votul CSM este pur consultativ, potrivit procedurii, ministrul Justiției a fost nevoit să reia interviurile și a hotărât să înainteze tot aceeași propunere pentru șefia DIICOT.

Ce nu funcționează în DIICOT potrivit Alinei Albu

Alina Albu a declarat la cel de-al doilea interviu, susținut pe 4 aprilie, în fața comisiei constituite la nivelul Ministerului Justiţiei, că o problemă gravă este lipsa de personal în teritoriu. Aceasta a explicat că e imposibil să combați crima organizată într-un județ cu doar doi procurori.

"Din punctul de vedere al organizării teritoriale, legea prevede pentru DIICOT 14 servicii teritoriale organizate la nivel de Curte de Apel, adică în oraşele în care funcţionează curte de apel, iar în privinţa birourilor teritoriale aferente parchetelor de tribunale, respectiv tribunalul ca primă instanţă. Avem un număr de 26 astfel de birouri. Patru dintre ele sunt rămase fără un serviciu teritorial responsabil, pentru că fiecare dintre aceste birouri funcţionează în subordinea unui serviciu teritorial.

Din aceste 26, patru nu mai au serviciu teritorial şi funcţionează direct în subordinea procurorilor şef secţie şi a procurorului şef pe arealul de competenţă. Aceste patru birouri au suferit de personal grav în ultimii ani. Funcţionează cu două posturi de procurori, din care ocupat a fost doar unul sau de multe ori singurul procuror a mai redus concediile sau nu mai plecat deloc în concediu, pentru că nu a putut să închidă nici măcar uşa", a declarat Albu.

Potrivit acesteia, cu şapte oameni «ar trebui să te baţi» cu grupări de criminalitate organizată care sunt constituite din zeci de membri.

"E aproape imposibil să combaţi crima organizată într-un judeţ cu doar doi procurori, din care unul poate să fie bolnav în zilele respective sau poate să se ocupe de lucruri urgente sau să aibă de intrat în instanţă. Este şi mai greu să ştii tot ceea ce există într-un judeţ, să monitorizezi cu unul, doi procurori şi cinci ofiţeri de crimă organizată.

Practic, cu şapte oameni ar trebui să te baţi cu grupări de criminalitate organizată care sunt constituite din zeci de membri. Este clar că undeva discrepanţa nu face decât să luăm din mediul infracţional doar ceea ce este evident, ceea ce este uşor de probat. Sau atunci când te apleci mai mult şi să intri într-o zonă temeinică a aceste criminalităţi organizate, să fii blocat şi nu mai poţi face alte activităţi. Şi nu mă refer la cele de conducere a biroului, mă refer la tot ceea ce ţine de mapa curentă şi de toată gama de dosare a DIICOT", a mai spus Alina Albu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE