Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, a murit. Cătălin Predoiu, acuzat că s-a antepronunțat în cazul său

Publicat de: Euronews

Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, a încetat din viață, potrivit unui anunț postat pe Facebook de fiul său, Vlad Hosu. Apropiații familiei susțin că bărbatul ar fi suferit de o boală incurabilă.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a fost acuzat că s-a antepronunțat în dosarul său, după ce a delarat într-un interviu că sentinţa în dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare. Ministrul Justiției a făcut o greşeală, întrucât dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie, au precizat autorii scrisorii.

O zi mai târziu, Cătălin Predoiu și-a prezentat scuzele publice, precizând că aflase informația „pe surse neoficiale”, fără a explica, însă, în ce situații ajunge ministrul Justiției să discute „neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanțelor.

Nu mai puțin de opt organizații neguvernamentale demisia lui Cătălin Predoiu, după ce ministrul Justiției a făcut declarații despre achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens.

Grupul „ONG-uri pentru cetăţean” îl acuză pe Cătălin Predoiu că a avut acces la un „dosar cu mare încărcătură politică”.

În aceeaşi zi, Executivul a revenit cu precizări din care rezultă că, în data de 19 octombrie 2022, s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială”. Mai mult, în şedinţa din 18 ianuarie 2023, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secţiunea actelor confidenţiale.

„Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică. Predoiu nu a furnizat nicio explicaţie rezonabilă pentru «sursele neoficiale» ale informaţiilor sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE