Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Alexandru Petrescu, votat ca șef al ASF. Salariul său va fi de șapte ori mai mare decât veniturile de anul trecut

PSD și PNL și-au împărțit cele cinci funcții majore, așa cum s-au înțeles. Astfel, Alexandru Petrescu va fi președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru următorii cinci ani.

Conform negocierilor derulate în ultima lună între social-democrați și librali, PSD a obținut funcția de președinte și două funcții de vicepreședinți, iar PNL, o funcție de prim-vicepreședinte și una de vicepreședinte.

Inițial, algoritmul parlamentar ar fi permis și USR să aibă dreptul la o funcție de vicepreședinte în ASF, însă aceasta a ajuns, până la urmă, tot la PSD.

Alexandru Petrescu, votat șefal ASF

Așadar, fostul ministrul al Economiei, Alexandru Petrescu, susținut de PSD, a fost validat, cu 26 de voturi pentru și 6 abțineri, în ciuda Opoziției, care a încercat să aducă în prim-plan toate neregulile legate de numele său.

El este actualul președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), fost director al Poștei Române (martie 2012-ianuarie 2017) și fost ministru al Economiei (2016-2017). În 2015, Alexandru Petrescu a mai deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.N. C.F.R. Călători S.A.

Alexandru Petrescu este licențiat în economie, la University of Wales.

În timpul mandatului său de la Poșta Română, Curtea de Conturi a constatat că Alexandru Petrescu ar fi încasat nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei, adică aproximativ 53.000 de euro, iar acordarea acelor bonusurilor trimestriale și anuale nu s-ar fi făcut pe baza unor indicatori de performanță.

Alexandru Petrescu: "Conform guvernanței corporative 109, eu nu puteam să-mi acord eu prime. A fost o decizie AGA, ceea ce a generat, la un moment dat, un proces cu Curtea de Conturi, proces ce a fost câștigat în favoarea mea".

Șefii din ASF încasează 16 salarii anuale

Conform ultimei declarații de avere, Alexandru Petrescu a avut anul trecut venituri în valoare totală de aproximativ 135.000 de lei, adică puțin peste 27.000 de euro. Ca președinte al ASF, salariul său va crește de peste șapte ori. Predecesorul său, Nicul Marcu, a declarat, pentru 2022, venituri de aproape un milion de lei, adică 200.000 de euro.

Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară primesc 16 salarii anuale, în urma unei decizii a conducerii de a acorda, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de perfomanță, alte două salarii pentru vacanță și pentru ziua ASF. Datele reies din contractul colectiv de muncă de la ASF, pe care deputatul USR Claudiu Năsui l-a obținut în urma unui proces cu ASF și care s-a încheiat în luna septembrie, cu o decizie definitivă, prin care ASF trebuia să îi pună documentul la dispoziție.

Aviz pozitiv a primit și Sorin Mititelu, primul membru din istoria Consiliului ASF care vine direct din mediul privat. El va avea cea mai grea misiune dintre toți vicepreședinții instituției. Va trebui să echilibreze o piață marcată profund de patru falimente majore în ultimii 9 ani. Cele mai răsunătoare sunt City Insurance și Euroins.

Rând pe rând, toți candidații au trecut prin fața comisiei și au trebuit să răspundă unor întrebări.

Plenul Parlamentului se va reuni miercuri pentru votul final privind Consiliul ASF.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE