Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Ghid pentru obținerea pașaportului simplu electronic în 2024. Acte necesare, valoarea taxei și programarea online

  • Pașaportul este documentul oficial care permite cetățenilor să se poată deplasa într-o altă țară. Pentru români, acesta le permite intrarea și ieșirea din țară, pentru destinațiile din afara Uniunii Europene sau a țărilor unde este permis accesul și pe baza cărții de identitate.
  • Pașaportul românesc este pe locul 13 în topul celor mai puternice pașapoarte din lume în 2024, conform unei companii de consultanță care realizează periodic acest top, în funcție de accesibilitatea călătoriilor.
  • În 2024 putem vizita 179 de state fără viză, sau doar cu viza aceea pe care o obținem automat, contra unei sume de bani.

Citește mai mult despre pașaportul simplu electronic în2024

Cele mai mari scumpiri și ieftiniri decembrie 2022 - decembrie 2023. Prețul detergenților a crescut cel mai mult

  • Rata inflației a scăzut în luna decembrie la 6,61%, de la 6,72% în luna noiembrie 2023. Cu toate acestea, alimentele s-au scumpit cu 5,82%, anunță Institutul Național de Statistică. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la fructe și pește.
  • Octav Vasilescu, jurnalist Euronews: "Rata anuală a inflației continuă să înregistreze o scădere ușoară, după ce în luna noiembrie am avut o rată de 6,7%, iar în octombrie, de puțin peste 8%. Cu toate acestea, Banca Națională se așteaptă ca, în prima parte a acestui an, inflația să înceapă un trend crescător, pe fondul creșterilor de TVA și accize, lucru care s-a întâmplat de la 1 ianuarie.
  • În urma pachetului de măsuri fiscale, au fost modificate mai multe cote de TVA și mai multe categorii au acum un TVA de 19%. Până la 1 ianuarie, au beneficiat de o cotă redusă. De asemenea, Banca Națională prognoza o rată a inflației de 7,5% pe luna decembrie. Astfel, vedem un rezultat mai bun în urma anunțului făcut de INS, dar rămâne de văzut cum va evolua inflația în prima parte a acestui an.

Citește mai mult despre scumpirile din decembrie.

Donare de sânge în București, doar cu programare prin aplicație

  • Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a anunțat că, începând cu 15 ianuarie, accesul la donare va putea fi asigurat doar pe baza unei programări. Măsura vine după ce numărul de donatori a crescut, după majorarea tichetelor la 280 de lei.
  • Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti: Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti in ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizarea a activităţii de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 15 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat doar în baza unei programări în aplicaţia Donorium şi în aplicaţia BlooDoChallenge.
  • Reprezentanții centrului mai subliniază că prezentarea fără programare nu reprezintă o garanţie pentru donare în ziua respectivă.

Citește mai mult despre donarea de sânge din București

Frederik, viitor rege al Danemarcei, nu a vrut să ajungă pe tron

  • Prințul Frederik va deveni rege al Danemarcei duminică, 14 ianuarie 2024. Mama sa, Regina Margrethe a II-a, în vârstă de 83 de ani, a anunţat pe neașteptate în Ajunul Crăciunului că abdică, după 52 de ani pe tron.
  • Prințul moștenitor o să fie, astfel, Regele Frederik X. Și va deveni rege prin proclamare, nu va purta coroana Danemarcei, care este expusă la Castelul Rosenborg.
  • Totodată, spre deosebire de tradiţia altor monarhii europene, suveranul danez nu depune un jurământ şi nu are loc nicio ceremonie care să reunească şefi de stat şi capete încoronate din alte ţări, scrie Agerpres.

Citește mai mult despre Frederik, viitor rege al Danemarcei.

Raport al Comisiei Europene: România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în Sănătate

  • Deși multe spitale se confruntă cu un deficit mare de asistenți medicali, doar jumătate dintre posturi au fost deblocate pentru această categorie.
  • Momentan, nu există bani pentru restul, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.Raport al Comisiei Europene: România rămâne țara din UE care investește cel mai puțin în Sănătate.
  • România rămâne la coada clasamentului european când vine vorba de investițiile în Sănătate. Ultimul raport al Comisiei Europene arată că în 2021 țara noastră a alocat acestui domeniu 6,5% din PIB. Suntem departe de media europeană, care este de 11% din Produsul Intern Brut. Cel mai mult investesc în Sănătate următoarele țări: Germania – 12.8 % din PIB, Franța – 12.2 % și Austria – 11.5 %. La polul opus, sunt următoarele țări: Bulgaria, Ungaria și România. Totuși, vecinii noștri investesc în Sănătate puțin mai mult.

Citește mai mult despre raportul Comisiei Europene cu privire la Comisia Europeană

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE