Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Portret: Frederik, viitor rege al Danemarcei, nu a vrut să ajungă pe tron

Prințul Frederik va deveni rege al Danemarcei duminică, 14 ianuarie 2024. Mama sa, Regina Margrethe a II-a, în vârstă de 83 de ani, a anunţat pe neașteptate în Ajunul Crăciunului că abdică, după 52 de ani pe tron.

Cine e prințul Frederik, viitorul rege al Danemarcei

Arc peste timp: adolescentul Frederik

Un adolescent rebel. Chiar singuratic. Și mai ales, un prinț care nu se simțea în largul lui în lumina reflectoarelor și spera la o metodă prin care ar putea evita să fie rege.

Într-un interviu din 1996 cu Berlingske Tidende, prințul moștenitor a mărturisit că în adolescență se întreba uneori dacă ar putea scăpa de soarta lui, scrie AP. N-a fost să fie.

„Mi s-a părut prea incomod”, spunea Frederik. „Știai că vei fi o persoană publică, atât de cunoscută, atât de accesibilă pentru toată lumea (...). Nu mi-a plăcut asta”.

La 55 de ani, Prințul Moștenitor al Danemarcei o să preia, duminică, rolul mamei sale, cea care a decis să facă un pas în spate, din motive de sănătate, după o domnie îndelungată. Va fi pentru prima dată în ultimii 900 de ani când un suveran danez va abdica. În 1146, regele Erik al III-lea a ales să se călugărească, scrie Agerpres.

O purtătoare de cuvânt a Palatului Regal a declarat pentru ziarul Berlingske că regina și-a informat copiii despre decizia ei cu doar trei zile înainte de anunțul făcut în direct la TV.

  • Regina Margrethe a II-a a Danemarcei îl salută pe fiul ei cel mare, Prințul Moștenitor Frederik

Prințul moștenitor Frederik va deveni Regele Frederik X

Prințul moștenitor o să fie, astfel, Regele Frederik X. Și va deveni rege prin proclamare, nu va purta coroana Danemarcei, care este expusă la Castelul Rosenborg. Totodată, spre deosebire de tradiţia altor monarhii europene, suveranul danez nu depune un jurământ şi nu are loc nicio ceremonie care să reunească şefi de stat şi capete încoronate din alte ţări, scrie Agerpres.

Născut pe 26 mai 1968, Frederik André Henrik Christian este fiul cel mare al Reginei Margrethe a II-a a Danemarcei și al Prințului Henrik, decedat în februarie 2018.

  • Frederik al IX-lea, regele Danemarcei, pozând cu nepotul său, Frederik - ianuarie 1969
  • Primele imagini cu Frederik și părinții lui - 7 iunie 1968
VEZI GALERIA
3 imagini

Sursa foto: AP

Mai are un frate, Prințul Joachim.

Pe lângă daneză, vorbește engleză, franceză și germană, a absolvit Universitatea Aarhus cu un master în științe politice, iar studiile sale au inclus două semestre la Universitatea Harvard.

Un atlet, pasionat de alergare și de mașini rapide, fiind prima personalitate regală care a finalizat un Ironman, un activist de mediu, un ofițer militar decorat și un fan al muzicii rock, stilul lui Frederik este descris ca fiind mai puțin formal decât al mamei sale, dar el este la fel de popular și de îndrăgit ca și ea printre cetățenii țării scandinave, transmite AP. Unii danezi se simt atât de confortabil în preajma sa încât i se adresează fără titlul său regal.

Lars Hovbakke Sørensen, istoric și expert în casa regală daneză, a spus că, spre deosebire de mama sa, Frederik se angajează cu mai multă lejeritate în conversații cu oamenii de rând.

Este căsătorit din 2004 cu australianca Mary Elizabeth Donaldson, pe care a întâlnit-o în timpul Jocurilor Olimpice de la Sydney din 2000. Cei doi au împreună patru copii: Christian (născut pe 15 octombrie 2005), Isabella (născută pe 21 aprilie 2007), Vincent (născut pe 8 ianuarie 2011) şi Josephine (născută pe 8 ianuarie 2011).

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: AP

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE