Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7:30 și 20:00, iar în weekend, de la 8:30 și 20:00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România

  • Creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă din România a determinat Ministerul Sănătății să declare epidemie de rujeolă, pentru a ușura vaccinarea copiilor.
  • La data de 5 decembrie se înregistrau peste 2.000 de cazuri în țară, iar 29 de județe sunt afectate. În acest context, Ministerul Sănătății susține că va demara o campanie de informare, cu sprijinul medicilor de familie.
  • În România, există un trend descendent în ceea ce privește vaccinarea copiilor împotriva rujeolei.

Citește mai multe despre epidemia de rujeolă din România.

Contre între Elisabeta Lipă și președintele FRG

  • Gimnastica românească a fost odinioară regina lumii, cu sportivi de valoare, care au fost creați pe bandă rulantă, mai ales la feminin. Însă președintele Federației, Carmencita Constantin, susține că situația din acest an preolimpic este una critică.
  • În direct la Euronews România, șefa gimnasticii românești spune că, pe lângă bugetul insuficient, nici săli nu există și nici aparatura din săli nu este conformă.
  • Astfel, ea a făcut apel la sponsorizări sau donatori, pentru că Federația ar avea nevoie de două milioane de euro până anul viitor.

Citește mai multe despre dialogul dintre Elisabeta Lipă și Carmencita Constantin.

Ylva Johansson, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen în 2023

  • Obiectivul Comisiei Europene este în continuare de a avea o decizie privind extinderea Schengen și de a primi România și Bulgaria în acest an în spațiul de liberă circulație, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne.
  • De asemenea, Ylva Johansson consideră că ”este posibil” ca România și Bulgaria să intre în Schengen anul acesta.
  • Ministrul spaniol de Interne a promis că Madridul va face tot posibilul pentru ca un vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen să aibă loc până la sfârșitul anului.

Citește mai multe despre declarația făcută de Ylva Johansson.

Ministerul Educației dă vina pe pandemie pentru rezultatele dezastruoase de la testele PISA

  • România este pe penultimul loc în rândul țărilor UE în clasamentul PISA 2022, potrivit rezultatelor prezentate astăzi de Ministerul Educației. Elevii români stau mai prost la Matematică decât în 2018 și sunt la același nivel la Lectură și Științe.
  • În direct la Euronews România, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a afirmat că perioada pandemiei COVID-19 a fost una cu ”pierderi în învățare”, iar rezultatele obținute la testele PISA ”nu pot fi îmbucurătoare atâta timp cât se confirmă încă o dată polarizarea societății românești”.
  • Din acest motiv, copiii cu statut socio-economic ridicat au reușit să țină pasul și să avanseze, ceilalți au dat în jos, a explicat Anca Velicu, cercetător în cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Române.

Citește mai multe despre rezultatele slabe de la testele PISA.

Reacția IPS Teodosie după comunicatul DNA: "Este pomul de Crăciun, n-am păreri"

  • Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat de corupție de către DNA. El i-ar fi promis peste 30.000 de euro unui om de afaceri, în baza unei înțelegeri ca firma acelui afacerist să obțină o finanțare.
  • Procurorii anticorupție au intrat pe fir și susțin că Teodosie "a cumpărat influență".
  • La câteva ore distanță, prezent la inaugurarea bradului de Crăciun din orașul Ovidiu, IPS Teodosie a fost chestionat de jurnaliști pe marginea subiectului.

Citește mai multe despre reacția lui IPS Teodosie după comunicatul DNA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE