Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Programul Național FIV, blocat în 2024. Nu mai sunt bani pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro

  • Programul Național pentru Creșterea Natalității nu va continua și în 2024. Ministerul Finanțelor l-a blocat din lipsa banilor.
  • Asta, după ce la un an de la lansarea programului FIV, ministrul Familiei, Natalia Intotero anunța că va veni și în 2024 în sprijinul cuplurilor infertile și chiar va dubla numărul beneficiarilor.
  • În anul 2023, primul an de funcționare a programului de creștere a natalității, Ministerul Familiei a avut buget pentru 10.000 de proceduri FIV. Însă, cererea a fost mult mai mare de atât. Astfel că au fost înregistrate, în total, peste 25.000 de solicitări. De la începutul programului, au fost făcute peste 2.400 de deconturi la farmacii și aproape 2.200 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

Citește mai mult despre Programul Național FIV, în 2024.

Programul „Primul student în familie” a fost lansat în consultare publică. Sunt 50% șanse mai mari ca tinerii din mediul rural să aibă nevoie de sprijin

  • Ministerul Educaţiei Ligia Deca a anunțat miercuri că Programul Primul student în familie a fost lansat în consultare publică, având în vedere că sunt șanse cu 50% mai mari ca acesta să provină dintr-un mediu rural și să aibă nevoie de susținere pentru a-și continua studiile.
  • ”Primul student din familie” este parte din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învăţământului (...) şi va fi finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi din bugetul de stat.
  • Creşterea accesului la învăţământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, inclusiv prin sprijinirea şi consilierea elevilor pentru a face tranziţia de la liceu la universitate reprezintă o prioritate prevăzută în noile legi ale educaţiei şi a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”, se precizează într-un comunicat emis de către Ministerul Educaţiei.

Citește mai mult despre ce presupune Programul „Primul student în familie”

Comisia Europeană vrea să reducă statutul de protecție a lupilor

  • Statutul de protecție a lupilor ar trebui să fie redus de la "strict" la doar "protejat", după propunerea Comisiei Europene.
  • Într-un raport publicat pe 20 decembrie, executivul UE a estimat o populație actuală de aproximativ 20.300 în statele membre, cu excepția a trei țări. Este aproape dublul cifrei față de cea din 2012.
  • În raport se precizează că, anual, una din 1.500 de oi moare atacată de lup. În statele UE sunt șase milioane de oi.

Citește mai mult despre statutul de protecție a lupului.

Cadouri second hand de Crăciun, noul trend în țările din Europa

  • Din cauza costurilor în creștere din ultimii ani, a luat amploare obiceiul de a face cadouri second hand de Crăciun, în unele țări occidentale, după ce acest trend există deja de ceva timp în Europa de est.
  • Conform Euronews.com, reprezentanții marketplace-urilor second hand se așteaptă la o creștere a vânzărilor în această perioadă. Pe de o parte, astfel de cadouri la mâna a doua pot fi privite și ca "vintage", iar unele astfel de obiecte chiar pot fi de mare însemnătate pentru cei care le primesc.
  • Tendința acestei reduceri de costuri capătă amploare, după sondajul recent făcut de grupul Adevinta. Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 5.000 de persoane din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania, iar 64% dintre ei au spus că iau în calcul achiziția de cadouri second hand. Iar anul trecut, doar 32% dintre consumatorii europeni au recurs la piaţa second hand pentru cumpărăturile de Crăciun.

Citește mai mult despre cadourile de Crăciun second hand

Formularul 112 a fost modificat la IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Declarația mai poate fi depusă până joi

  • Formularul 112, folosit pentru a declara taxele salariale, a fost modificat recent, astfel că angajatorii din IT sau construcții mai au o singură zi la dispoziție pentru a transmite declarația către ANAF.
  • Prin prin Legea nr. 296/2023 au fost aduse unele schimbări care vizează regimul fiscal pentru persoane fizice care realizează venituri din salarii că urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, precum și că urmare a desfășurării de activități în domeniul construcțiilor, domeniul/sectorul agricol și în industria alimentara.
  • Modificările menționate mai sus vor intra în vigoare cu veniturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a legii, respectiv începând cu luna noiembrie 2023. Iar începând cu data de 1 ianuarie 2024, urmează să intre în vigoare prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, care potrivit art. 9 alin. (4), obligațiile fiscale reprezentând impozit pe venit și contribuția de asigurări sociale se rețîn de către agențiile pentru ocuparea forței de munca din contravaloarea aferenta tichetelor de activități casnice preschimbate și se declara prin Declarația 112.

Citește mai mult despre Formularul 112 modificat la IT, construcții, agricultură și industria alimentară

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE