Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 8.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Solstițiul de iarnă din 2023, cea mai scurtă zi din an. Iarna astronomică începe pe 22 decembrie

  • Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice și este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească. Solstițiul are loc pe 22 decembrie, anul acesta, la ora 05:27.
  • La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”.
  • La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest.

Citește mai multe despre solstițiul de iarnă în 2023.

Premierul cere soluții de finanțare pentru gimnastică. Marcel Ciolacu: Este de neconceput tratamentul la care este supus această echipă

  • Premierul Marcel Ciolacu intervine în disputa care vizează echipa feminină de gimnastică a României.
  • Șeful Guvernului a cerut Agenției Naționale pentru Sport și Comitetului Olimpic Român să vină cu o propunere care să le permită gimnastelor să lupte pentru medalii la Olimpiadă.
  • Reacția premierului României vine după ce șefa Federației Române de Gimnastică a spus că sportivele nu au bani pentru pregătire și a făcut apel la sponsori și donatori.

Citește mai multe despre soluțiile de finanțare propuse de Marcel Ciolacu pentru gimnastică.

Laureata din acest an a premiului Nobel pentru Pace intră în greva foamei în ziua primirii distincţiei

  • Activista iraniană Narges Mohammadi, în prezent încarcerată în ţara sa, va începe o nouă grevă a foamei duminică, ziua în care va primi Premiul Nobel pentru Pace la Oslo, unde va fi reprezentată de copiii săi.
  • Mohammadi, care militează împotriva obligativităţii purtării hijabului şi a pedepsei cu moartea în Iran, va intra în greva foamei în solidaritate cu minoritatea religioasă Baha'i, doi dintre reprezentanţii acesteia aflându-se, de asemenea, în greva foamei.
  • Prin ziua aleasă pentru începerea grevei, aceea în care va primi premiul pentru pace, Mohammadi vrea să aducă în atenţia lumii această minoritate religioasă, cea mai mare din Iran.

Citește mai mult despre laureata premiului Nobel care va intra în greva foamei în ziua primirii distincției.

Olaf Scholz sugerează că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025

  • Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă sâmbătă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025.
  • Scholz a recunoscut că pentru Germania reprezintă "o mare provocare financiară", dar s-a angajat "cu deplină claritate" să sprijine în continuare Ucraina în autoapărarea împotriva Rusiei cu mijloace financiare şi cu livrări de armament.
  • El a amintit că Germania este al doilea cel mai mare contributor la acest obiectiv, după Statele Unite, şi a remarcat că, "dacă alţii ezită, contribuţia noastră ar putea fi şi mai mare".

Citește mai mult despre declarațiile lui Olaf Scholz cu privire la data finalizării războiului din Ucraina.

UE propune sancționarea coloniștilor israelieni violenți și înăsprirea restricțiilor pentru Hamas

  • Miniștrii Afacerilor Externe, care urmează să se reunească luni la Bruxelles, vor discuta propunerile lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe, de a emite sancțiuni împotriva coloniștilor extremiști din Cisiordania, inclusiv posibile interdicții de viză.
  • UE a condamnat în repetate rânduri atacurile coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, dar s-a ferit să emită sancțiuni.
  • În prezent, cetățenii israelieni pot intra în spațiul Schengen - care cuprinde 27 de țări din UE și din afara UE - fără viză pentru maximum 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Citește mai mult despre restricțiile stabilite de UE împotriva coloniștilor israelieni violenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE