Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci ani de la moartea Regele Mihai. Oamenii din zona Domeniului Regal Săvârșin își aduc aminte de fostul monarh cu respect

În urmă cu cinci ani, Regele Mihai înceta din viață, la reședința sa din Elveția. O echipă Euronews a fost la Săvârșin, locul în care se află Castelul Regal, unde Majestatea Sa mergea, de fiecare dată când avea ocazia. Atât localnicii, cât și turiștii care vizitează domeniul regal din localitatea arădeană își aduc aminte de Regele Mihai cu respect și nostalgie.

Regele Mihai a intrat în posesia Castelului de la Săvârșin în 1943. În anii de comunism, când era exilat, aici funcționa un spital, iar Nicolae Ceaușescu își făcuse domeniu de vânătoare. Regele și-a recuperat domeniul de la Săvârșin în 2001.

Săvârșinul este locul în care Majestatea sa Regele Mihai s-a simțit mereu acasă și unde, de multe ori, și-a petrecut și sărbătorile de iarnă. A fost un loc în care întreaga familie s-a simțit mereu bine. Mai ales Regina Elena, mama Regelui Mihai și soția lui Carol al II-lea, fascinată de frumusețea domeniului.

Într-o oază plină de liniște și verdeață, tenisul era sportul preferat al familiei regale.

Florica Bârlea – localnică: Eram copii mici, ne era drag când venea. Venea cu garda regală, era foarte frumos, foarte frumos. Mama dânsului venea îmbrăcată țărancă de multe ori. Eram copii, trecea pe lângă noi, ne mai dădea bomboane. Ne uitam după el, ne era drag de el când îl vedeam. Venea la târg, se fotografia, făcea poză cu fetele și era foarte frumos.

În garajul Regelui se află și acum mașinile sale de epocă, una dintre marile lui pasiuni.

Pavel Jula – localnic: Mi-a rămas înscris în inimă, pentru că întotdeauna când auzeam motor mergând, știam că vine Regele. Venea la băi, la Vața. Avea o cafană, acolo, deoparte, unde el era servit ca rege.

La revenirea din exil, după căderea regimului comunist, Regele Mihai a revenit la Săvârșin

Când s-a întors acasă, regele a fost primit cu brațele deschise de localnici, urmașii celor care l-au slujit în tinerețe. Obișnuia să meargă la biserică, la slujbele de Crăciun și la concertele de colinde.

Călin Mădăluță – preot paroh Săvârșin: Biserica, neîncăpătoare, ca de obicei la aceste momente. Cel mai important moment era sau a rămas – cel puțin în memoria mea – smerenia Regelui și simplitatea Majestății Sale cu care se prezenta și parcă îți dădea un fior.

Regele Mihai a fost ultima dată la Săvârșin în 2014. Trei ani mai târziu, la 5 decembrie 2017, s-a stins din viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE