Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciclistul Vlad Dascălu, cu șanse la medalie olimpică, riscă suspendarea. Sportivul, în atenția ANAD după trei abateri

Ciclistul Vlad Dascălu, campion european anul trecut la mountain bike și creditat cu șanse la medalii în proba de cross-country la Jocurile Olimpice, riscă să fie suspendat din activitatea sportivă pentru încălcarea reglementărilor antidoping.

Sportivul era monitorizat de Uniunea Ciclistă Internațională și a înregistrat, în ultimele douăsprezece luni, trei abateri de la obligația de furniza informații privind localizarea sau de a fi testat.

ANAD a confirmat, pe 13 februarie, că sportivul român ar putea fi sancționat, precizând că ”perioada de suspendare va fi de 2 (doi) ani, cu posibilitatea reducerii la o perioadă minimă de 1 (un) an, în funcţie de gradul de vinovăţie a sportivului”. De cealaltă parte, președintele Federației Române de Ciclism consideră că nu sunt motive de îngrijorare pentru sportivul în vârstă de 26 de ani.

Vlad Dascălu, trei abateri de la reglementările antidoping

Antrenorul şi medicul de la paraciclism Sorin Matican a declarat recent că Vlad Dascălu a ratat trei controale antidoping, nefiind găsit în locaţia comunicată iniţial, şi riscă o sancţiune. Matican este persoana de legătură dintre Federaţia Română de Ciclism şi Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD).

”Regulamentul antidoping spune că trebuie să te pui la dispoziție, nu numai să fii la adresa respectivă. Adică, dacă tu ești acasă și ești cu căștile pe urechi și asculți muzică, iar comisarul WADA sună la ușă și tu spui că nu l-ai auzit, nu este o scuză. Tu trebuie să te pui la dispoziție. Conform legislației, suspendarea e iminentă în această situație”, a declarat Matican, pentru Sport Total FM.

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport a precizat că ”situaţia lui Vlad Dascălu este de neînţeles”.

”Un sportiv de talia lui ştie foarte bine că fiind în introduşi în programul Adams, în permanenţă trebuie să spună unde se află în cantonament, să răspundă la telefon, iar el este deja la a treia încercare. Eu sper ca el să găsească clemenţă la AMA/WADA şi să îl absolve de această vină, pentru că la trei neprezentări te scoate din circuit şi ar fi păcat pentru el. A avut loc a treia abatere, dar se face o comisie, se analizează şi sper să fie înţeles. Nu ştiu care sunt motivele pentru care el de trei ori nu a răspuns apelului agenţilor de control'', a spus Lipă pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE