Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chișinău | Maia Sandu, ședință cu aliații, la Președinție. Deputat: „Am discutat anumite remanieri”

Mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova, fondat de Maia Sandu și aflat la guvernare, au fost suprinși intrând în sediul Președinției Republicii Moldova, duminică seară. Ulterior, un deputat PAS le-a declarat jurnaliștilor că s-au discutat „anumite remanieri” ale Cabinetului condus de Natalia Gavrilița.

„Am discutat despre situația de securitate, situația politică. Am discutat anumite remanieri, dar tot ce s-a auzit astăzi în presă sunt zvonuri. Am discutat situația politică, de securitate, riscurile și care sunt și soluțiile. E un proces normal de lucru”, a declarat deputatul Radu Marian pentru TV8, potrivit Unimedia.

Radu Marian a făcut această declarație după ce un consultant american, Jason Jay, a scris pe Twitter, că Republica Moldova va avea un nou prim-ministru, în persoana consilierului prezidențial Dorin Recean. „La fel ca și Maia Sandu, Dorin este un puternic susținător al NATO, UE și al Ucrainei”, a precizat Jason Jay.

Primarul Chișinăului: „Noaptea se decide soarta cetățenilor”

Primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban, a comentat ședința de la Președinție pe Facebook. „În această noapte nu se economisește lumina în Președinție. Noaptea, se decide soarta cetățenilor și a Republicii Moldova așa ca nimeni să nu înțeleagă schemele lor”, a scris primarul.

„La Președinție se iau decizii, deși, de fiecare dată suntem asigurați că Președintele nu știe nimic și nu decide nimic. Această tradiție, noaptea ca Hoții, a rămas neschimbată pentru ei. Ce decizie nu ar lua. Noaptea. Ei își bat joc de noi de toți”, a adăugat Ion Ceban.

PAS, precizări despre întâlnirea de la Președinție

„În contextul informațiilor apărute în presă, fracțiunea parlamentară PAS anunță că ieri a avut loc o ședință a deputaților din majoritatea parlamentară cu președintele Republicii Moldova și cu prim-ministrul. În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară. S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp”, se arată într-un mesaj al Partidului Acțiune și Solidaritate, postat pe Facebook.

Noi proteste la Chișinău, organizate de partidul ȘOR

Mii de persoane au protestat la Chișinău în weekend. A fost a noua săptămână la rând de manifestații. Pe fondul crizei energetice și a inflației în creștere, oamenii sunt nemulțumiți de ceea ce numesc eșecurile Executivului.

Protestul este condus de partidul populist ȘOR, condus de Ilan Șor, un oligarh moldovean fugit în Israel. Protestatarii au cerut alegeri anticipate și demisia președintelui pro-occidental al Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ilan Șor este implicat în furtul unui miliard de dolari din câteva bănci de la Chișinău și a fost inclus recent pe o listă de sancțiuni a Departamentului de Stat al SUA acuzat că lucrează în interesul Rusiei. SUA afirmă că Șor colaborează cu "oligarhi corupți și entități cu sediul la Moscova pentru a crea instabilitate politică în Moldova" și pentru a submina eforturile țării de a adera la Uniunea Europeană.

Din acest motiv, guvernul de la Chișinău a cerut recent Curții Constituționale scoaterea în afara legii a partidului Șor. Conform sesizării guvernului, acțiunile comise de această formațiune pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE