Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chiriile s-au scumpit în România chiar și cu 20%. Un apartament cu două camere, în București se închiriază cu 500-600 de euro

În cazul în care sunteți în căutarea unei locuințe pe care să o închiriați, luați în calcul că veți plăti mai mult, în unele orașe chiar și cu 20% în comparație cu anul 2022, confirmă datele analizate de două platforme de specialitate.

În plus, și cifrele Eurostat ne arată că prețurile chiriilor din aproape toată Uniunea Europeană au crescut considerabil, în unele chiar s-a triplat.

Pentru început, analizăm cifrele de pe două platforme de specialitate din domeniul imobiliar și vedem care sunt concluziile.

De exemplu, în București o garsonieră se închiriază cu aproximativ 330 de euro. Ambele platforme au estimat o creștere între 10% și 11% la finalul anului 2023 în comparație cu aceeași perioada a anului 2022.

Iar dacă vorbim despre un apartament cu 2 camere în capitală cifrele diferă. Prețul mediu al unei chirii pentru o astfel de locuință se încadrează între 500 și 560 de euro, cu o creștere procentuală între 14 și 16%.

Aproape același interval de prețuri îl găsim și la Cluj-Napoca, orașul recunoscut pentru cele mai mari chirii, care acum a ajuns să se dueleze cu capitala. De menționat este că cele două platforme au evaluat diferit creșterea tarifelor de la un an la altul.

Creșterile sunt și cu 20%

În timp ce datele primului site spun că prețul a crescut cu 10%, a doua platformă accentuează o creștere de aproape 20%.

Aceeași diferență de date o observăm și atunci când vorbim despre chiria unui apartament cu 2 camere în orașul de la malul mării. Ambele platforme spun că prețul ar fi de 450 de euro pe lună, însă oferă cifre diferite cand vorbim despre creșterea procentuală.

În timp ce o platformă apreciază o creștere de 13%, a doua estimează o cifră care se apropie de 20%. Constanța se numără printre orașele ce înregistrează una dintre cele mai semnificative creșteri a prețurilor pentru chirii.

Pe de altă parte, cele mai recente date de la INS ne spun că la nivel național chiriile în România au crescut cu aproape 10% în ultimul an.

În același timp, am analizat și datele oferite de Eurostat. Acestea arată că prețurile chiriilor au crescut constant în ultimii zece ani în aproape toate țările Uniunii Europene, în medie cu 22%. Însă există și un top. De exemplu, în Estonia prețurile pentru chirii s-au triplat, iar în Ungaria au ajuns la un preț mai mult decât dublu.

În România, conform Eurostat tarifele pentru închirierea unui apartament au crescut cu 40% în ultimii 10 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE