Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China raţionalizează energia electrică în fabricile dintr-o importantă zonă industrială din cauza caniculei

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Provincia chineză Sichuan care este un hub al litiului va raționaliza alimentarea cu electricitate a fabricilor până sâmbătă, în condițiile în care cererea de energie electrică a crescut vertiginos din cauza valului de căldură, relatează The Guardian.

Temperaturile din provincina Sichuan în care locuiesc aproape 84 de milioane de oameni au depășit 40 de grade Celsius încă de săptămâna trecută, arată datele Administrației de Meteorologie din China.

Din cauza valului de căldură a crescut cererea de energie pentru sistemele de răcire, precum cele de aer condiționat.

Potrivit Ministerului chinez responsabil cu gestionarea resurselor de apă, această regiune chineză se bazează pe hidrocentrale pentru a genera 80% din energia electrică, însă râurile din zonă au secat în această vară, pe fondul secetei.

Situată în sud-vestul Chinei, provincia Sichuan produce jumătate din cantitatea de litiu din țară, resursă folosită în bateriile mașinilor electrice. De asemenea, proiectele sale hidroenergetice alimentează cu energie electrică centrele industriale de pe coasta de est a Chinei.

Guvernul local a hotărât, însă, că alimentarea cu energie a locuințelor reprezintă o prioritate, motiv pentru care a ordonat consumatorilor industriali din 19 dintre cele 21 de orașe din provincie să suspende producția până sâmbătă.

Printre fabricile și-au oprit temporar producția se numără și cea administrată de gigantul taiwanez Foxconn, care este unul dintre furnizorii companiei americane Apple.

”Sursele estimează că o producție de cel puțin 1.200 de tone de litiu va fi redusă din cauza întreruperii operațiunilor în aceste cinci zile", a declarat pentru AFP Susan Zou, analist la Rystad Energy,

Potrivit acesteia, prețul carbonatului de litiu a crescut începând de luni.

Vremea extremă a afectat mai multe orașe din China care s-au confruntat cu recorduri de temperatură. Meteorologii chinezi au emis un cod roșu de temperaturi ridicate, în condițiile în care s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius în aproape toată țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE