Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China a început noi exerciții militare în jurul Taiwanului, pe fondul vizitei unor oficiali ai SUA

Autoritățile din China au anunțat că au organizat noi exerciții militare în jurul Taiwanului, în condițiile în care o delegație a Congresului american se află în prezent în vizită în insula autonomă. Tensiunile din Beijing și Statele Unite s-au intensificat în ultimele săptămâni, ca urmare a vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Beijingul a organizat noi exerciții militare în jurul Taiwanului, pe fondul vizitei efectuate în insulă de către cinci congresmeni americani.

"La 15 august, Teatrul de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a organizat o patrulare de pregătire de luptă interarme şi exerciţii în marea şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului", a declarat comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.

Delegația americană, condusă de senatorul democrat Ed Markey, se află în Taiwan pentru a se întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen, ceea ce China susține că reprezintă o încălcare a suveranității sale, în condițiile în care revendică insula.

Exerciţiile desfăşurate luni în jurul Taiwanului sunt "un factor de descurajare sever pentru Statele Unite şi Taiwan, care continuă să joace trucuri politice şi să submineze pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan", a precizat comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, unitatea militară chineză responsabilă pentru zona adiacentă Taiwanului.

Congresmenii americani au sosit la Taipei într-o vizită neanunţată duminică noapte. Aceasta este al doilea grup de oficiali americani de rang înalt care vine în Taiwan, după cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi la începutul lunii august. Vizita lui Pelosi a înfuriat China care a desfășurat exerciții militare timp de mai multe zile.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să asigure insulei guvernate democratic mijloace de a se apăra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE