Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China: Prima urgență de secetă din istorie, pe fondul unui puternic val de căldură

China a declarat prima urgență de secetă din acest an, pe fondul temerilor că o perioadă de vreme excepțional de caldă și uscată va duce la un deficit semnificativ de apă. Cea mai călduroasă și mai secetoasă vară de la începutul înregistrărilor din China, în urmă cu 61 de ani, a afectat culturile și a lăsat rezervoarele la jumătate din nivelul normal al apei, relatează Euronews.com.

Recolta de cereale, în pericol

Fabricile din provincia Sichuan au fost închise săptămâna trecută pentru a economisi energie pentru locuințe, deoarece cererea de aer condiționat a crescut brusc. Temperaturile au atins până la 45 de grade Celsius.

Între timp, autoritățile spun că aproximativ un milion de persoane din zonele rurale se vor confrunta cu lipsa apei. Următoarele 10 zile reprezintă o „perioadă cheie de rezistență la daune” pentru culturile de orez din sudul Chinei, a declarat ministrul agriculturii Tang Renjian, potrivit ziarului Global Times.

Autoritățile vor lua măsuri de urgență pentru a „asigura recolta de cereale de toamnă”, care reprezintă 75% din totalul anual al Chinei, a declarat Tang vineri, potrivit raportului. Unele zone din centrul Chinei au declarat că sezonul de plantare de vară a fost o pierdere totală.

Soluții pentru secetă

Uriașul fluviu Yangtze servește drept colac de salvare pentru fermele și întreprinderile din zonă, dar după luni de ploi puține sau deloc și temperaturi ridicate, acesta dispare încet-încet.

Ferma lui Gan Bingdong a pierdut jumătate din recolta de legume. El spune că acum pompează apă subterană pentru a-și iriga terenul, dar nu este suficient pentru a menține în viață recolta. El folosește zilnic șase sau șapte tone de apă pentru culturile sale de legume.

Fermierii din zonă recoltează de obicei orezul la sfârșitul lunii august sau în septembrie, dar intenționează să termine cu cel puțin două săptămâni mai devreme, înainte ca plantele să moară, potrivit lui Gan.

„Dacă temperaturile ridicate vor veni în fiecare an, va trebui să găsim o soluție, cum ar fi construirea de plase, irigarea zilnică sau instalarea unui sistem de pulverizare pentru a reduce pierderile,” a declarat Gan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE