Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China lansează manevre militare "în jurul" Taiwanului. Reacția Taipeiului

China a lansat joi manevre militare "în jurul" Taiwanului, la trei zile după învestirea noului preşedinte Lai Ching-te pe insulă, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP.

Aceasta este o "pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forţelor +independentiste din Taiwan+ şi un avertisment sever împotriva ingerinţei şi provocării forţelor externe", a declarat Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze, citat de Xinhua.

"Exerciţiile se desfăşoară în Strâmtoarea Taiwan, la nord, la sud şi la est de insula Taiwan, precum şi în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin", a transmis Xinhua, precizând că exerciţiile, programate pentru două zile, au început la orele la 07.45 (miercuri, 23.45 GMT).

Manevre cu forțe combinate

Aceste manevre implică armata, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete, potrivit lui Li Xi.

Obiectivul este de a "testa capacităţile reale de luptă comună ale forţelor comandamentului", a mai indicat el, potrivit Xinhua, prin "patrule de pregătire a luptei mare-aer, preluarea controlului asupra întregului câmp de luptă şi lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie".

Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o "afirmare a independenţei Taiwanului" şi l-a ameninţat cu "represalii".

Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.

Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP.

Taiwanul consideră manevrele militare chineze drept "provocări şi acţiuni iraţionale"

Taiwanul a calificat drept "provocări şi acţiuni iraţionale" manevrele militare chineze.

"Ministerul Apărării Naţionale a condamnat ferm aceste provocări şi acţiuni iraţionale care dăunează păcii şi stabilităţii regionale. Am desfăşurat forţe maritime, aeriene şi terestre ca răspuns (...) pentru a apăra libertatea, democraţia şi suveranitatea" Taiwanului, a declarat ministerul într-un comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE