Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping i-a spus lui Ma Ying-jeou că "China și Taiwan sunt destinate pentru reunificare"

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu fostul președinte al Taiwanului, Ma Ying-jeou, în ceea ce analiștii spun că a fost o încercare de a promova "reunificarea pașnică" a Chinei cu Taiwanul, ca singura alternativă la anexarea militară a Taiwanului.

"Ingerința externă nu poate opri tendința istorică de reunificare a țării și a familiei", a spus Xi, potrivit presei taiwaneze. El a spus că oamenii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan sunt chinezi și că "nu există nicio ranchiună care să nu poată fi rezolvată, nicio problemă care să nu poată fi discutată și nicio forță care să ne poată separa".

Xi Jinping: "China și Taiwan sunt destinate pentru reunificare"

Potrivit presei din Taiwan, Ma a spus că un război între cele două părți ar fi "o povară insuportabilă pentru națiunea chineză".

"Poporul chinez de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan va avea cu siguranță suficientă înțelepciune pentru a gestiona disputele în mod pașnic și pentru a evita conflictele", a spus Ma, citat de The Guardian.

Însă Xi Jinping pretinde că Taiwan este o provincie a Chinei și a jurat că o va anexa, chiar și cu forța, dacă este necesar. Între timp, el a condus o campanie pe scară largă de război politic, economic și psihologic, dar și intimidare militară aproape zilnică, pentru a convinge Taiwan să accepte dominația chineză.

Cu toate acestea, o majoritate tot mai mare a populației din Taiwan și a guvernului respinge această perspectivă. Partidul de opoziție Kuomintang (KMT), al cărui membru principal rămâne Ma, respinge, de asemenea, reunificarea, dar pledează pentru legături mai strânse cu China, ca modalitate de menținere a păcii.

Amanda Hsiao, analist senior din China la International Crisis Group, a declarat că Beijingul încearcă să arate "o față mai prietenoasă, dar probabil că încearcă să submineze partidul de guvernământ și viitorul guvern, la doar câteva săptămâni de la alegerea lui Lai Ching-te ca președinte, pe care Beijingul îl disprețuiește. În același timp, încerca să ofere KMT-ului mai multă importanță, pentru a spune că doar ei sunt cei care pot reduce tensiunile în strâmtoarea Taiwan. (...)

În timp ce unele dintre mesajele transmise în timpul întâlnirii vor atrage atenția, alte aspecte, cum ar fi că cele două părți fac parte 'dintr-o mare națiune chineză', vor avea probabil o priză limitată pentru o populație mai mare, care, din ce în ce mai mult, se identifică fiind distinct taiwaneză".

Ma nu mai este președinte în Taiwan de opt ani, dar încă deține o oarecare influență socială și politică și a rămas o figură publică vizibilă.

Miercuri, 10 aprilie, Xi a lăudat promovarea pe care a făcut-o Ma pentru schimburile care au loc în strâmtoarea Taiwan și s-a opus independenței Taiwanului.

Wen-Ti Sung, un expert politic la Universitatea Națională din Australia, a spus că Ma încerca probabil să-și păstreze legăturile mai calde cu China. El a precizat că "fixația continuă" a Beijingului asupra lui Ma ar putea sugera o incapacitate de a cultiva alte personalități politice de rang înalt din Taiwan care "ar putea juca astăzi rolul de porumbel al păcii față de Beijing".

Cu toate acestea, este probabil că Beijingul va folosi vizita aceasta pentru a semnala acea unificare pașnică, prin "a câștiga inimile și mințile" oamenilor, ceea ce rămâne opțiunea preferată a Beijingului, după cum a spus Sung.

A fost a doua întâlnire între Xi și Ma, după cea de la summitul din Singapore, din 2015, când Ma încă era președinte. Niciun lider actual al Taiwanului nu a vizitat China de la sfârșitul războiului civil din 1949.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE