Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane de luptă ale Chinei într-o singură zi

Cu mai puțin de o săptămână înainte de numirea în funcție a noului președinte Lai Ching-te, Taiwan a detectat 45 de avioane militare chineze în apropierea teritoriului său. Dintre acestea, "26 au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan. (...) Noi am supravegheat situația și am reacționat în consecință", după cum se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Taipei.

Strâmtoarea Taiwan are o lăține de 180 de kilometri și separă insula Taiwan de China continentală.

Este cel mai mare număr de aeronave ale Chinei pe care Taiwanul le-a identificat într-un interval de 24 de ore în preajma insulei, conform AFP.

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane ale Chinei într-o singură zi

Pe 13 mai, cinci nave chineze de pază de coastă au navigat prin apele teritoriale din Kinmen timp de trei ore, după cum a precizat paza de coastă din Taiwan, care a precizat că aceste acțiuni "afectează serios siguranța navigației și subminează pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Îndemnăm partea chineză să-și exercite reținerea și să înceteze imediat acest comportament irațional", a precizat Ministerul Apărării, citat de publicația Wionews.

Însă cel mai mare număr de avioane și nave chineze văzute vreodată în Taiwan, cu toate că nu într-un timp atât de scurt, de doar 24 de ore, a fost în septembrie 2023, când Beijingul a trimis 103 avioane de război și alte tipuri de aeronave. Dintre acestea, 40 au trecut acea linie mediană.

Din februarie 2024, astfel de activități sunt frecvente în zona insulei Kinmen. Experții le-au numit drept "tactici din zona gri" care servesc la "epuizarea armatei din Taipei".

Pe lângă avioanele de luptă, au fost detectate și șase nave chineze de război în largul coastelor, tot în interval de 24 de ore, "înainte de ora locală 06:00", după cum menționează sursa citată. Incidentul vine la o zi după ce o navă de război americană a trecut prin strâmtoarea Taiwan.

Tensiunile dintre China și Taiwan sunt cele mai mari de după anul 1996

Momentul vine după ce, cu puțin timp înainte, Ministerul Apărării din Taiwan a spus că, în interval de doar două ore, au fost detectate 23 de avioane chineze și drone în jurul Taiwanului.

Medicul Lai Ching-te (64 de ani), vicepreședinte al Partidului Progresist, a fost ales în ianuarie 2024 ca președinte al Taiwanului și este un susținător al poziției pe care insula o avea și până acum față de China.

Este al treilea mandat consecutiv al unui președinte care susține suveranitatea Taiwanului și este împotriva dorinței expansioniste a Chinei. Guvernul de la Beijing a spus că Taiwanul trebuie să aparțină Chinei, că trebuie să fie stat autonom și că ar putea fi capturat cu forța, dacă e necesar, iar președintele chinez Xi Jinping a promis că acest deziderat se va împlini "într-o zi". Astfel, în ultimul timp, chinezii au intensificat presiunile diplomatice, economice și militare asupra Taiwanului.

Tensiunile dintre China și Taiwan au atins cel mai ridicat nivel începând cu 1996, atunci când chinezii au lansat rachete în apele teritoriale taiwaneze, pentru a intimida alegătorii înaintea primelor alegeri prezidențiale libere de pe insulă. Atunci, democrația a apărut după mai multe decenii de autoritarism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE