Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China, discuții privind războiul din Ucraina. Emisarul Beijingului va vizita mai multe țări europene, inclusiv Rusia

Publicat de: Euronews

China trimite un reprezentant oficial în Europa pentru a iniția discuții privind încetarea războiului din Ucraina. Emisarul Beijingului va vizita Ucraina, Polonia, Franța și Germania, după care va continua discuțiile La Moscova.

Rolul Chinei în conflict

Implicarea Chinei în dialogul privind o eventuală încetare a focului în Ucraina intervine după convorbirea telefonică de luna trecută dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Chinei, Xi Jinping. A fost prima și singura convorbire dintre cei doi lideri de la invazia Rusiei în Ucraina. Beijingul nu a condamnat oficial agresiunea rusă.

Turul european al reprezentantului Chinei va începe pe 15 mai și reprezintă o “manifestare a angajamentului de promovare a păcii și dialogul”, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing. Diplomația chineză menționează, de asemenea, că în condițiile în care criza ucraineană continuă să se intensifice, iar la nivel internațional există tot mai multe voci pentru încetarea războiului, China este dispusă să “joace un rol constructiv”.

”China nu este autorul crizei și nici nu este parte a acesteia. Sperăm că toate părțile vor reflecta profund asupra crizei ucrainene și vor lucra împreună, prin dialog, pentru a găsi o soluție pentru pace și securitate pe termen lung în Europa. Suntem dispuși să continuăm să jucăm un rol constructiv în promovarea unei soluții politice pentru criza din Ucraina,” a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. 

Soluții pentru criza ucraineană vor fi discutate, se pare, și la Vatican, unde urmează să se deplaseze președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Despre turneul din Italia al liderului de la Kiev a anunțat presa internațională, dar și cea ucraineană, însă, deocamdată nu există o confirmare oficială nici  la Roma și nici la Kiev. Acum două săptămâni, Papa Francisc a surprins opinia publică anunțând implicarea Vaticanului într-o fără a oferi mai multe detalii.

Bombardamente intensive în Bahmut

Între timp, cele mai grele lupte se dau în zona orașului Bahmut, unde armata ucraineană a reușit să contraatace și să avanseze aproape doi kilometri. Paralel cu înaintarea trupelor ucrainene, continuă misiunea de evacuare a civililor din zona asediată. Polițiștii ucraineni operează în special pe timp de noapte pentru a evita un atac din partea rușilor.

Puținii oameni care au rămas în zona asediată de ruși își petrec majoritatea timpului în subsoluri. Din cauza bombardamentelor intensive aproape că nu părăsesc adăposturile.

Succesul armatei ucrainene de lângă Bahmut i-a făcut pe mai mulți jurnaliști, dar și bloggeri ruși, să vorbească despre începutul contraofensivei ucrainene. Kievul însă nu a anunțat oficial despre lansarea contraofensivei pentru care se pregătește de mai mult timp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE