Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China cere SUA să-și schimbe atitudinea sau să riște un conflict. Cum apără oficialii de la Beijing relația cu Rusia

Statele Unite ar trebui să-și schimbe atitudinea ”denaturată” față de China ori va urma „un conflict și o confruntare”, a avertizat marți ministrul chinez de Externe, în timp ce apăra relațiile apropiate cu Rusia, relatează agenția Reuters.

Statele Unite au făcut demersuri pentru izolarea Chinei, în loc să se angajeze într-o competiție corectă, bazată pe reguli, a declarat ministrul de Externe, Qin Gang, în marja unei reuniuni anuale a Parlamentului de la Beijing.

„Percepția Statelor Unite față de China este denaturată grav. Consideră China ca fiind principalul adversar și cea mai importantă provocare geopolitică. Este ca și cum primul nasture de la cămașă ar fi fost pus greșit”, a afirmat oficialul chinez (foto).

Relațiile dintre cele două superputeri au devenit mai tensionate în ultimii ani, din cauza mai multor subiecte, inclusiv Taiwanul, comerțul și, mai recent, războiul din Ucraina. Luna trecută, legăturile dintre Washington și Beijing au fost afectate, după ce Statele Unite au doborât un balon în largul coastei de est a țării, aparat despre care au precizat că era o navă de spionaj chineză.

Statele Unite au precizat că delimitează relațiile diplomatice și că nu caută un conflict cu China. În schimb, Qin Gang a precizat că, practic, China nu ar trebui să reacționeze atunci când este atacată.

„E pur și simplu imposibil”, a afirmat Qin, în prima sa conferință de presă de când a preluat funcția de ministru de Externe

”Dacă Statele Unite nu se opresc și continuă cu pași repezi pe drumul greșit, niciun fel de obstacol nu poate preveni deraierea, care va deveni conflict și confruntare, și cine va suporta consecințele catastrofale?", a mai precizat diplomatul chinez.

De asemenea, Qin Gang a comparat competiția dintre China și SUA cu una dintre doi atleți de la Olimpiadă.

"Dacă unul dintre ei, în loc să se concentreze pe a da tot ce are mai bun, încearcă mereu să o împiedice pe celălalt, chiar până la punctul în care trebuie să se înscrie la Jocurile Paralimpice, atunci aceasta nu este o competiție corectă", a spus el, potrivit sursei citate.

China apără „diplomația lupului războinic”

În cadrul conferinței de presă în care a răspuns la întrebările depuse în prealabil, Qin a apărat ”diplomația lupului războinic”, poziție asertivă adoptată de diplomații chinezi începând din 2020.

”Atunci când șacalii și lupii ne blochează calea, iar lupii înfometați ne atacă, diplomații chinezi trebuie atunci să danseze cu lupii și să ne protejeze casa și țara", a spus el.

Totodată, Qin a afirmat o „mână invizibilă” face presiuni pentru ca războiul din Ucraina să escaladeze ”pentru a îndeplini anumite agende geopolitice", fără să precizeze la cine se referă.

Oficialul a reiterat apelul Chinei la dialog pentru a pune capăt războiului.

Anul trecut, China a parafat un parteneriat ”fără limite” cu Rusia, cu câteva săptămâni înainte ca Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei. De asemenea, China a afirmat că extinderea NATO a declanșat războiul, reiterând astfel nemulțumirile Rusiei.

China a refuzat să condamne invazia și și-a apărat cu înverșunare poziția față de Ucraina, în pofida criticilor statelor occidentale privind eșecul său de a desemna Rusia drept agresor.

De asemenea, Beijingul a negat cu vehemență acuzațiile Washingtonului potrivit cărora ar fi luat în considerare furnizarea de arme către Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE