Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cetățenii ruși cu vize Schengen nu mai pot intra în Cehia

Rușilor cu vize Schengen valabile, eliberate de orice stat membru al UE, li se va refuza intrarea în Republica Cehă, începând cu 25 octombrie. Cehia se alătură țărilor baltice, Poloniei și Finlandei, care și-au închis granițele pentru turiștii ruși în ultimele săptămâni.

Prima țară din UE care a întrerupt eliberarea de vize pentru ruși

Guvernul a aprobat aceste măsuri în condițiile în care aproximativ 200 de cetățeni ruși continuă să intre în Republica Cehă de pe aeroporturile internaționale în fiecare zi.

„Vom lua măsuri de a începând cu data de 25 octombrie, când cetățenii Federației Ruse care dețin o viză Schengen în scop turistic, sportiv sau cultural nu vor avea voie să intre în Republica Cehă. Acest lucru îi privește mai ales pe cetățenii ruși care sosesc pe aeroportul din Praga,” a explicat Jan Lipavsky, ministrul de Externe al Cehiei.

„În cazul în care un cetățean al Federației Ruse vine în Republica Cehă de la frontiera externă a spațiului Schengen, atât timp cât aceste măsuri rămân în vigoare, trebuie să se întoarcă în țara de origine sau poate părăsi aeroportul fără a intra în Republica Cehă, pentru a merge în altă țară. Este clar, însă, că acest cetățean al Federației Ruse nu poate rămâne pe teritoriul nostru,” a declarat Vit Rakusan, vicepremier și ministru de Interne al Cehiei.

Republica Cehă a fost prima țară din UE care a întrerupt eliberarea generalizată de vize pentru cetățenii ruși, la o zi după invazia acesteia în Ucraina, pe 25 februarie. Interdicția, care este încă în vigoare, a fost impusă și bielorușilor. În cazul ambelor țări există excepții pentru cazurile umanitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE