Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cerere mare de piloți în industria aviatică. Cât poți câștiga din această meserie

Cererea mare și salariile atractive îi fac pe tot mai mulți tineri să-și dorească să fie piloți. Și când vorbim de cerere, conform estimărilor, până în 2026 ar fi nevoie de cel puțin 350.000 de piloți în industria aviatică la nivel mondial.

La Brașov, spre exemplu, sunt trei școli de aviație, dar numai una singură oferă cursuri pentru licențierea unui pilot comercial.

Cât costă pregătirea

Eduard are 22 de ani și este pasionat de zbor încă din copilărie. Anul trecut s-a înscris la una dintre școlile de pilotaj din Brașov și vrea să obțină licența de pilot comercial.

Eduard Lupașcu, cursant: "Este un efort financiar destul de mare pentru o școală de aviație. Costurile sunt undeva pe la 48.000 de euro, dar aviația este un mediu unde poți face banii super repede înapoi. Este o investiție pe termen scurt."

Licențierea durează aproximativ doi ani și îți dă dreptul de a profesa ulterior. Cursurile practice se pot face concomitent cu cele teoretice.

Bogdan Hiticaș, instructor de zbor: "Cursurile sunt dificile, dar la școală există instructori care ajută studenții să parcurgă materiile și rata de succes este de peste 90%. După terminarea cursurilor și licențiere, majoritatea companiilor au un proces de selecție."

Alina Jumuga, pilot comercial: "Zborul cu un astfel de avion este foarte sigur, pentru că avioanele au parte de o mentenanță specială, dat fiind faptul că se fac activități de școală cu ele. Ca să vă faceți o idee, avioanele astea au revizie la fiecare 25 de ore, la fiecare 50 de ore și la fiecare 100 de ore. O mașină are o revizie la 30.000 de kilometri, ca să fac o paralelă."

Cu toate că numărul cursanților s-a triplat în ultimii doi ani, cererea de piloți pe piață este în continuare ridicată.

Alina Jumuga, pilot comercial: "Una din companiile aeriene ne-a spus că până în 2026 au nevoie de 4.600 de piloți să fie pe Europa. Ca să vă dați seama, la nivel național se crează undeva la 50-80 de piloți anual."

La nivel mondial se estimează că este nevoie de peste 350.000 de piloți până în 2026. Conform unor date oficiale, salariile piloților de linie variază între 50.000 și 200.000 de euro pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE