Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai tânăr pilot care a zburat singur în jurul lumii. Mack a vizitat 52 de țări de pe cinci continente

Publicat de: Oana Stoica

Un pilot în vârstă de 17 ani a devenit cea mai tânără persoană care a zburat singură în jurul lumii cu un avion de mici dimensiuni. A aterizat miercuri, 24 august, în Bulgaria, unde și-a început călătoria în urmă cu cinci luni.

Două recorduri doborâte

Mack Rutherford, cu dublă cetățenie belgiano-britanică, a aterizat în Sofia, Bulgaria, pentru a-și duce la bun sfârșit sarcina și pentru a revendica două recorduri Guinness. Pe lângă faptul că a devenit cea mai tânără persoană care a zburat singură în jurul lumii, el este și cea mai tânără persoană care a făcut înconjurul globului cu un avion ultraușor, potrivit AP.

Tânărul pilot a declarat că speră că realizarea sa îi va inspira pe tineri să își urmeze visele.

Urmați-vă visele, indiferent de vârsta pe care o aveți. Munciți din greu și mergeți înainte pentru a vă atinge obiectivele.

-Mack Rutherford

Sora sa, Zara, care și-a încheiat propriul zbor global de călătorie în ianuarie, la vârsta de 19 ani, a deținut anterior recordul de ultraușor. Mack Rutherford a preluat recordul de vârstă de la Travis Ludlow din Marea Britanie, care avea 18 ani când a efectuat un zbor solo în jurul lumii anul trecut.

Călătoria, care a început pe 23 martie, l-a dus pe tânăr prin 52 de țări de pe cinci continente. El a împlinit 17 ani în timpul călătoriei. Pentru a stabili un record recunoscut de Guinness World Records, el a traversat ecuatorul de două ori.

Cel mai tânăr pilot din lume

Născut într-o familie de aviatori, Mack Rutherford și-a calificat licența de pilot în 2020, ceea ce, la vremea respectivă, l-a făcut cel mai tânăr pilot din lume, la vârsta de 15 ani.

Călătoria solo în zbor în jurul lumii a început în Bulgaria, deoarece sponsorul său, compania de găzduire web ICDSoft, are sediul în Sofia și i-a împrumutat avionul.

La fel ca sora lui, Mack Rutherford a pilotat un Shark, unul dintre cele mai rapide avioane ultraușoare din lume, cu o viteză de croazieră care atinge 300 km/h. În mod normal cu două locuri, acesta a fost modificat pentru lunga sa călătorie prin înlocuirea celui de-al doilea scaun cu un rezervor suplimentar de combustibil.

Obstacole neașteptate

Planificată inițial să dureze până la trei luni, călătoria a durat mai mult din cauza mai multor obstacole neașteptate pe drum, inclusiv ploi musonice, furtuni de nisip și căldură extremă.

Însă cele mai multe întârzieri au fost cauzate de așteptările pentru obținerea permiselor și a altor documente necesare pentru continuarea zborului sau de faptul că a trebuit să modifice traseul programat dacă acestea erau respinse.

Traseul tânărului aviator

Zborul l-a purtat prin Africa și regiunea Golfului până în India, China, Coreea de Sud și Japonia. A traversat nordul Pacificului și a aterizat după 10 ore neîntrerupte în aer pe o insulă vulcanică din apropierea Strâmtorii Bering.

De acolo, s-a îndreptat spre Alaska și a coborât pe coasta de vest a Statelor Unite până în Mexic. Apoi, Mack Rutherford s-a îndreptat din nou spre nord, de-a lungul coastei de est a Statelor Unite, până în Canada, și a traversat Oceanul Atlantic până în Europa.

O mulțime uriașă de oameni l-a întâmpinat la aeroport. Printre aceștia se aflau și cei trei membri ai familiei sale.

Tatăl său, Sam Rutherford, a declarat că este extrem de fericit și mândru de realizările copiilor săi. El a declarat reporterilor că un astfel de eveniment este deosebit de încurajator pentru copii să își urmeze visele și pentru părinți să îi susțină în eforturile lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE