Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pompier campion mondial la ultramaraton, în scop umanitar

Un pompier din Botoșani a devenit primul alergător din lume care a câștigat cele cinci ultramaratoane ale „Continental Challenge”. Iulian Rotariu a depășit recorduri după recorduri, totul pentru a putea spune poveștile copiilor cu autism din Botoșani și pentru a-i ajuta pe părinții acestora să aibă un centru de terapie.

Iulian Rotariu, subofițer operativ în cadrul departamentului de Pompieri Botoșani a fost așteptat la aeroport cu aplauze. S-a întors din Norvegia unde a alergat 140 de kilometri și a depășit record după record. Traseul trebuia parcurs în 48 de ore, el l-a parcurs în 22 de ore și jumătate. Doar cinci din cei 17 concurenți au terminat cursa.

„A plouat întruna, a nins întruna. Am plecat la trei grade Celsius și am ajuns la minus 15 grade, în vârf de munte. S-au traversat două lanțuri muntoase din Alpii Lyngen din Norvegia. 140 kilometri de alergare. A trebuit să trec prin râuri cu apa până la piept, să fiu luat de apă și dus în aval, să mărșăluiesc prin păduri în care apa era până la genunchi, zăpadă până la genunchi”, a spus Iulian Rotariu, pompier campion mondial.

„Pentru noi, Iulian Rotariu este emoție, este mândrie, este bucurie și este un exemplu cum poți să îți depășești limitele”, spune Dorina Lazăr, purtător de cuvânt ISU Botoșani.

Iulian aleargă pentru copiii cu autism din Botoșani

Aceștia au nevoie de un centru potrivit nevoilor lor. Iulian a început în 2016 și de atunci a participat la 13 ultramaratoane.

„De fiecare cursă am zis: nu eu, Iulian Rotariu, am câștigat cursele, ci copiii cu autism din Botoșani. Ei sunt campionii, adevărații învingători ai acestor curse”, spune campionul.

Matei și Alex sunt doar doi dintre copiii cu autism pentru care Iulian aleargă. Pentru părinții acestora, Iulian e speranța.

„Copiii au nevoie de terapie timpurie, au nevoie de terapie de lungă durată și această terapie constantă și pe termen lung chiar îi ajută foarte bine să se integreze în comunitate. Și acest lucru îl face Iulian. Să aducă tot timpul în prim plan aceste nevoi și aceste realizări pe care noi singuri nu am putea să le ducem absolut la bun sfârșit”, spune Gabriela Ivan, președintele Asociației Părinților Copiilor cu Autism,  Botoșani.

De-a lungul timpului a alergat un ultramaraton de 500 de kilometri în cinci zile, curse prin cele mai mari șase deșerturi din lume și o serie de cinci competiții, pe cinci continente diferite.

„Încununarea celor cinci curse, la nivel mondial - doar cinci oameni, până la mine, au reușit să termine toate cele cinci curse, iar copiii cu autism sunt singurii care au terminat cu locul întâi la fiecare cursă organizată de ei. Ceea ce zice mult. Adică, eu îmi dau seama că Dumnezeu ne iubește”, spune Iulian Rotariu.

De departe, însă, cel mai greu ultramaraton din viața lui Iulian a fost, în urmă cu 12 ani. Atunci a alergat nouă ore în jurul Spitalul din Târgu Mureș. În tot acest timp, copilul său de doar trei ani era operat la inimă.

„Aveam nevoie de un gând bun, de liniște și mi-am dat seama că doar rugându-mă și alergând voi reuși să ies din iadul în care eram atunci”, a spus Iulian Rotariu, pompier campion mondial.

Pentru competițiile dure la care participă, Iulian se antrenează zilnic. La anul îl așteaptă un nou ultramaraton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE