Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele cinci țări care au provocat daune de aproape șase trilioane de euro mediului

Impactul economic al celor mai mari emițători de gaze cu efect de seră asupra altor țări a fost calculat potrivit unui nou studiu publicat zilele trecute.

Din punct de vedere istoric, țările cu o economie puternică au emis cele mai multe gaze cu efect de seră. Activiștii de mediu și mai mulți oficiali guvernamentali au cerut acestor națiuni industrializate să plătească taxe mari și chiar să ofere despăgubiri țărilor mai sărace. 

Studiul de la Dartmouth College, din SUA, poate fi considerat un adevărat instrument, având în vedere că cifrele ar putea fi folosite în sălile de judecată sau în negocierile internaționale privind clima pentru a stabili plățile de la țările care ard mai mulți combustibili fosili. 

Cercetătorii au descoperit că un grup mic care poluează puternic a cauzat pierderi economice de trilioane de dolari din cauza încălzirii cauzate de emisiile lor. Primii 10 emițători globali au cauzat mai mult de două treimi din pierderi la nivel mondial. Țările sărace au fost cel mai puternic afectate.

„Gazele cu efect de seră emise într-o țară provoacă încălzirea în alta, iar această încălzire poate stopa creșterea economică”, spune Justin Mankin, cercetătorul principal al studiului. 

Care țară a provocat cel mai mare impact economic?

Cei doi principali emitenți ai lumii, SUA și China , au cauzat fiecare pierderi totale de 1,8 trilioane de dolari (1,79 trilioane de euro) din 1990 până în 2014.  Rusia , India și Brazilia au cauzat pierderi de peste 500 de miliarde de dolari (498 miliarde de euro) fiecare pentru același lucru.

În total, aceste cinci țări reprezintă aproximativ 6 trilioane de euro în pierderi cumulate - aproximativ 11% din Produsul Intern Brut (PIB) global, în perioada în care s-a desfășurat studiul. 

De asemenea, analiza a arătat daunele cauzate de un singur emitent pentru economia unei alte țări. 

Această cercetare oferă estimări clare din punct de vedere juridic ale daunelor financiare pe care țările le-au suferit din cauza activităților de schimbare a climei ale altor țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE