Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai slab leu din istorie: 4,97 de lei pentru un euro. Care sunt efectele

Leul a ajuns la cel mai slab nivel din istorie în raport cu euro. Banca Națională a României a anunțat o valoare de 4,97 lei pentru moneda europeană.

O depreciere a leului avantajează exportatorii și statul, care încasează mai mulți lei din cursul de schimb. Cetățenii, în schimb, au de pierdut, pentru că plătesc mai mult pentru facturile de telefonie, dar și pentru ratele în euro. Cu toate acestea, analiștii financiari spun că oamenii nu vor simți această diferență prea mult.

Efectele celui mai slab leu din istorie

Ionuț Dumitru, analist financiar: "Leul a scăzut în termeni nominali. Dacă ne gândim, de vreo doi ani de zile cursul a stat destul de stabil, foarte stabil chiar, undeva la 4,92-4,93 de lei pentru un euro, din aprilie 2021 și până acum, de fapt, în termeni reali, ajustat cu inflația, moneda națională s-a întărit. Ceea ce nu era bine pentru competitivitatea externă. Faptul că s-a depreciat ușor nu cred că are vreo semnificație aparte. Discutăm de mai puțin de 1% în câteva zile. În termenii piețelor financiare nu are prea mare relevanță.

Leul e natural să se deprecieze ușor, atât timp cât avem deficite comerciale foarte mari. Deficitul mare e ca o piatră de moară pentru cursul de schimb.

(N.red. Pentru cetățeni), e o modificare destul de mică în termenii piețelor financiare. Nu cred că are o semnificație prea mare. Ne-am învățat noi cu stabilitatea cursului foarte fermă. "

Trecerea de la leu la euro

Ionuț Dumitru, analist financiar: "Când am intrat în UE în 2007, prima țintă a fost 2010, apoi 2014, 2015, 2019, 2024. Deja ținta se îndepărtează. Acum nu pare fezabil nici un 2027-2028, pentru că avem de făcut o ajustare fiscală foarte mare."

Față de începutul anului, moneda națională s-a depreciat cu 1%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE