Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mexic: Cel mai mare cozonac din lume măsoară 4,5 kilometri

Cel mai mare cozonac din lume a fost pregătit de brutarii din Mexic și are o lungime de 4,5 kilometri.

Recordul mondial pentru cea mai mare prăjitură Rosca de Reyes, consumată tradițional de sărbătoarea Ziua Regilor, a fost stabilit, duminică, în orașul Ciudad de Mexico și a fost înscris în Guinness Book.

Cozonacul, care tradițional are forma unei coroane, își are originile în Franța și Spania secolului al XIV-lea și a ajuns în Mexic împreună cu primii colonizatori.

După ce recordul a fost înregistrat oficial, cozonacul a fost împărțit participanților la eveniment și trecătorilor.

Cozonacul cumpărat, preferatul românilor

Umpluți cu mac, nucă sau ciocolată, însiropați sau cât mai clasici, cozonacii nu lipsesc de pe mesele românilor.

La fiecare mare sărbătoare, în patiserii și în cofetării se lucrează cu spor, iar în laboratoare de dulciuri, cuptoarele nu se mai răcesc. Mii de tăvi cu deliciosul desert sunt pregătite pentru a fi livrate celor care nu se încumetă să prepare acasă cozonacul.

La o patiserie din Constanța, de pildă, lista comenzilor pentru cozonaci a fost deschisă, anul trecut, cu o lună înainte de Crăciun. În doar trei zile, sute de cozonaci au ieșit din cuptoare.

Se poate spune, astfel, că vremurile în care cozonacii erau făcuți de gospodine acasă s-au cam dus. Din lipsă de timp sau pur și simplu din comoditate, cei mai mulți români preferă să cumpere cozonacul din magazine, gata făcut. Că e mai bun sau nu decât cel făcut în casă, asta depinde de fiecare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE