Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei doi militari din trupele SEAL, dispăruți într-o misiune din apropierea Somaliei, au fost declarați decedați

Doi pușcani marini americani, din trupele SEAL, au dispărut pe 11 ianuarie, în timpul unei misiuni pe timp de noapte, în apropiere de coastele Somaliei, în Golful Aden. După zece zile de căutare armata americană i-a declarat decedați, conform Comandamentului Central al SUA.

Cei doi încercau să urce la bordul unei ambarcațiuni, iar unul dintre ei a căzut în apă, din cauza valurilor puternice. Celălalt a sărit în apă pentru a-și căuta colegul, așa cum prevede proticolul trupelor SEAL.

Cei doi pușcași marini din SEAL au fost declarați decedați

"Statutul lor a fost schimbat din dispărut în decedat", a precizat armata americană, care a precizat că "acum desfășurăm operațiuni de recuperare".

"Deplângem pierderea celor doi războinici ai noștri, de pe Naval Special Warfare, și le vom onora etern sacrificiul și exemplul. Rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile lor, prietenii din SEAL, Marina SUA și întreaga comunitate de operațiuni speciale", a declarat generalul Michael Kurilla, într-un comunicat.

Trupele SEAL reprezintă o forță armată de elită a SUA, de tip comando.

Cei doi se aflau într-o misiune de confiscare a unor piese de fabricație iraniană, care erau destinate rebelilor Houthi din Yemen. Cei doi militari au plecat de pe nava de război USS Lewis B. Puller și s-au urcat în ambarcațiuni mai mici de luptă, pentru acea operațiune specială, în urma căreia trebuiau să ajungă la bordul velierului cu arme iraniene.

De la acel moment, armata americană a dispus căutări, cu ajutorul mai multor ambarcațiuni, elicoptere și drone, dar au dat o mână de ajutor și forțele marinei japoneze și cele spaniole.

Americanii au confiscat piese de rachetă de proveniență iraniană

În uma operațiunii, care a fost una mai amplă, americanii au reușit să confiște arme care conțineau "componente de rachete balistice şi de rachete de croazieră", așa cum se arată în comunicatul armatei. Piesele de rachetă au fost confiscate de la bordul acelui velier arab, pe care era un echipaj de 14 persoane, care au fost capturate, conform Washington Post.

Au fost descoperit focoase de rachete balistice și de rachete de croazieră, sisteme de propulsie și ghidare, dar și componente de apărare aeriană, după cum au declarat oficialii militari, care au spus că "echipamentul iranian era destinat aprovizionării militanților Houthi din Yemen". Ambarcațiunea a fost scufundată, pentru că "era considerată periculoasă".

Militanții Houthi continuă atacurile asupra transporturilor de mărfuri civile și a navelor de război americane, în ciuda numeroaselor atacuri aeriene americane asupra pozițiilor lor.

Escaladarea războiului civil yemenit vechi de un deceniu amenință piața mondială de transport maritim și ar putea marca un nou război regional în Orientul Mijlociu. Grupul Houthi și-a motivat campania drept represalii pentru războiul Israelului din Gaza.

Ca răspuns, Statele Unite și partenerii săi au dislocat în zonă nave de război, ceea ce a dus la numeroase ciocniri și la un efort susținut de a intercepta transporturile de arme din Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE