Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cehia preia preşedinţia Consiliului UE într-un moment de „vremea rea” în Europa

Publicat de: Euronews

Republica Cehă preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, începând de mâine, într-un moment de „vreme rea” în Europa, când toate privirile sunt îndreptate spre Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această preşedinţie semestrială, pe care Praga o preia de la Franţa şi o va transmite Suediei, „nu este prevăzută pentru o vreme bună, ci pentru o vreme rea”, atrage atenţia Pavel Havlicek, de la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul la Praga.

Ucraina – prioritatea Cehiei

Guvernul ceh îi va primi, vineri, pe comisarii europeni pentru discuţii. Acestea vor fi urmate de un concert.

Praga a promis că priorităţile sale vor fi ajutorul pentru Ucraina, criza refugiaţilor, reconstrucţia acestei ţări invadate de Rusia şi securitatea energetică europeană. Republica Cehă, susținător puternic al sancţiunilor împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene, a primit aproape 400.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul conflictului din Ucraina, din februarie, şi a oferit ajutor financiar şi militar.

Cehia are o populație de 10,5 milioane de locuitori și a aderat la UE în 2004.

Premierul Petr Fiala, fost analist politic și co-autor al unei cărţi despre UE, a declarat recent că va încerca să organizeze un summit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acest summit, care ar urma să propună un fel de Plan Marshall pentru Ucraina, nu se va ţine decât dacă războiul se va încheia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE