Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CEDO, decizie fără precedent privind încălzirea globală. Guvernul Elveției, vinovat pentru că a încălcat drepturile unor femei pentru că nu a luat măsuri

Premieră istorică în justiție. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză unui grup de pensionare din Elveția și a decis că guvernul le-a încălcat drepturile pentru că nu a luat măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Este pentru prima oară când o instanță atât de puternică decide într-un caz privind încălzirea globală, stabilind astfel un precedent.

Femeile au depus plângere împotriva guvernului elvețian pentru că nu a făcut eforturi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Grupul de activiste numără 2.000 de membri, cu vârsta medie de 73 de ani. Femeile au susținut că sunt cele mai afectate de căldura extremă cauzată de schimbările climatice.

Peste 40 de state europene ar putea fi influențate

Verdictul fără precedent ar putea influența legislația din 46 de state europene și Marea Britanie.

”Senioarele în sprijinul protecţiei climei” ar putea avea implicații largi atât în Europa, cât și în alte părți ale lumii, în condițiile în care un număr tot mai mare de reclamanți argumentează că eșecul guvernelor de a combate schimbările climatice duce la încălcări ale drepturilor lor.

Siofra O'Leary, președinta camerei CEDO care a judecat cazul, a declarat la pronunțarea verdictului că guvernul elvețian a încălcat dreptul uman la viața privată și cea de familie prin eșecul său de a adopta măsuri suficiente pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Aici sunt incluse eșecul de a cuantifica, printr-un buget de carbon sau alte măsuri, limitări pentru emisiile naționale de gaze cu efect de seră”, a declarat O'Leary în instanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE