Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai rapid feribot electric din lume. Călătorii vor putea economisi 50 de minute în fiecare zi

Cel mai rapid feribot electric din lume va naviga în curând în arhipelagul din jurul Stockholmului, în încercarea de a face transportul public pe apă mai atractiv.

Candela P-12, așa cum se numește, va începe să funcționeze în capitala Suediei anul viitor, producătorii săi susținând că feribotul este nu numai cel mai rapid de acest fel, cu o viteză de 55 de kilometri pe oră, ci și cel mai eficient de până acum.

Producătorii speră ca transportul public marin să fie mai atractiv decât trenurile, autobuzele și mașinile.

„Zburând” peste apă, feribotul va transporta călătorii între Ekerö, un cartier din suburbiile Stockholmului și centrul orașului, mai rapid decât în cazul metroului sau autobuzului”, a precizat compania într-un comunicat.

Parcurge traseul de 15 km în doar 25 de minute

Feribotul parcurge traseul de 15 km în doar 25 de minute, călătorii economisind aproximativ 50 de minute în fiecare zi.

Datorită designului său inovator, nu poate crea deteriorarea altor nave sau a țărmului.

„Nu există nicio altă navă care să aibă acest tip de stabilizare electronică activă. O călătorie la bordul P-12 va fi asemănătoare unei călătorii într-un tren expres modern: liniștită și sigură”, a declarat Erik Eklund, vicepreședinte al navelor comerciale la Candela.

Nu ar fi nevoie de investiții masive în infrastructură

Datorită tehnologiei sale de ultimă oră, cel mai rapid feribot electric din lume poate concura în ceea ce privește costurile per kilometru și poate fi introdus pe noi rute, fără investiții masive în infrastructură, deoarece tot ce are nevoie este un port și energie electrică.

Candela va începe o perioadă de probă de nouă luni în 2023, iar dacă va îndeplini așteptările, ar putea înlocui în cele din urmă flota orașului, de peste 70 de nave diesel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE