Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai mare cameră digitală din lume, aproape gata după șapte ani de muncă. Va ajuta astronomii să studieze miliarde de galaxii

Inginerii din Statele Unite sunt în curs de finalizare a ceea ce va fi oficial cea mai mare cameră digitală din lume.

Șapte ani de fabricație, cu o greutate de trei tone, aproximativ de dimensiunea unei mașini și având un senzor de 3.200 de megapixeli, camera a fost dezvăluită de Laboratorul Național de Accelerator SLAC al Departamentului Energiei al SUA.

Oamenii de știință și astronomii din spatele lui speră că va oferi noi informații despre unele dintre cele mai mari mistere ale universului, inclusiv despre înțelegerea noastră despre energia întunecată și materia întunecată.

De asemenea, va ajuta la analiza a miliarde de galaxii încă neexplorate. Camera, cu o înălțime de aproape doi metri, urmează să își finalizeze modificările finale înainte de sfârșitul acestui an și să fie instalată la Observatorul Rubin din Chile, la vârful Cerro Pachón, gata să fie lansată la sfârșitul anului 2024.

Ce se întâmplă în procesul de realizare a celui mai mare aparat foto din lume?

Ei bine, implică o lentilă de 1,5 metri, o lentilă focală de 60 de centimetri și tehnologie de refrigerare. Această tehnologie de refrigerare va răci camera până la -100°C pentru a reduce zgomotul în timpul funcționării. Actualizarea tehnologiei de răcire va fi ultima modificare adusă camerei înainte ca aceasta să fie transportată în Chile.

Pentru a pune obiectivul focal în perspectivă, dimensiunea standard a cadrului pentru o cameră de consum este de aproximativ 3,5 centimetri. Camera gigantică de la Laboratorul Național de Accelerator SLAC conține 3,2 miliarde de pixeli care măsoară 10 microni fiecare.

Acest lucru va permite camerei să producă imagini de cea mai înaltă rezoluție și să capteze obiecte de 100 de milioane de ori mai slab decât ceea ce poate fi văzut cu ochiul liber.

Care este scopul camerei?

Pentru următorul deceniu, camera va avea sediul în Chile, la Observatorul Rubin, monitorizând cerul sudic prin captarea imaginilor panoramice la fiecare câteva nopți.

Un obiectiv important al proiectului este de a obține o mai bună înțelegere a energiei întunecate și a materiei întunecate.

Energia întunecată este forța despre care se crede că accelerează ritmul cu care universul se extinde, dar rămâne în mare parte un mister pentru experții în domeniu.

Între timp, materia întunecată este materialul despre care se crede că reprezintă aproximativ 85% din materialul din universul nostru.

Camera va ajuta, de asemenea, astronomii să vadă părți ale universului nedescoperite încă de știință. Teoretic, ar trebui să poată captura miliarde de galaxii cu cei 189 de senzori ai săi în următorii 10 ani.

Care e cea mai performantă cameră digitală construită până acum

Cea mai performantă cameră digitală pentru a studia cerul este Dark Energy Camera. Camera a fost construită de-a lungul a opt ani, fiind dotată cu un senzor de 570 de megapixeli.

Dark Energy Camera este cel mai performant aparat foto, având capacitatea de a surprinde lumina a peste 100.000 de galaxii aflate până la 8 miliarde de ani-lumină de planeta noastră. Instrumentul permite cercetătorilor să efectueze un număr mare de studii, obţinând o mai bună înţelegere a originii Universului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE