Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai aglomerată lună pentru Salvamont. Zeci de turiști s-au accidentat în ultima săptămână pe pârtiile din Poiana Brașov

Este aglomerație în stațiunile montane, mai ales în Poiana Brașov, unde turiștii încă mai pot profita de zăpadă. Pentru unii, vacanța de schi la munte nu a însemnat însă doar distracție.

Salvamontiștii abia mai fac față apelurilor de la persoane accidentate, rătăcite pe munte sau care nu sunt echipate corespunzător.

Soarele a adus în termometre peste 14 grade Celsius, dar zăpada încă rezistă în Poiana Brașov. Toată săptămâna a fost aglomerat pe pârtii.

Cozi la instalațiile de transport pe cablu

Nu a existat o zi în această vacanță de schi a elevilor în care să nu se formeze cozi la instalațiile de transport pe cablu. De altfel, turiștii au la dispoziție nouă pârtii aici în Poiana Brașov pe care pot practica sporturile de iarnă. Salvamontiștii le recomandă însă turiștilor să fie prudenți și să aleagă pârtia în funcție de nivelul de pregătire. Pentru începători există două pârtii disponibile, pârtia Bradul și pârtia Stadion.

Pentru echipajele Salvamont, a fost un tur de forțe. Weekendul trecut s-au înregistrat 20 de accidente pe pârtii, iar săptămâna aceasta, salvamontiștii au avut aproape 50 de intervenții. Peste 60% dintre persoanele rănite au ajuns la spital.

”Luna februarie este mai aglomerată sau cea mai aglomerată datorită vacanțelor în primul rând. Dacă sunteți implicat într-un accident sau martor la un accident, în primul rând protejați victima, protejați-vă, marcați locul înfigând cozile schiurilor în zăpadă în formă de x, deasupra victimei și anunțați echipele salvamont la 0 Salvamont sau la 112.”, a declarat Radu Bejenaru – Salvamont Poiana Brașov.

Pe pârtiile din stațiune sunt sute de copii, dar și adulți care învață să schieze, iar instructorii acreditați abia mai fac față numărului mare de cereri. David este în clasa a VI-a și a venit din București în vacanță cu părinții.

”Mai ales pentru începători, ideal ar fi să vă luați un instructor măcar să vă învețe nivelul basic, cum trebuie să ne alegem pârtiile, unde trebuie să stăm pe pârtie, apoi reglatul vitezei, dacă am făcut o oră, două, nu ne dăm drumul la vale să prindem viteze foarte mari pe care nu putem să le controlăm.”, a declarat Vlad Voinescu – instructor de schi.

Prețul unui sejur de două nopți pentru două persoane pleacă de la 700 de lei și poate depăși 4500 de lei, în funcție de facilități și numărul de stele.

În luna ianuarie, Salvamont Brașov a avut peste 200 de intervenții la persoane care s-au accidentat, rătăcit sau au rămas blocate în zona superioară a masivului Postăvarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE