Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să știm despre virusul hemoragic depistat la căpușele din Franța: istoric, simptome, prevenție

Un virus care provoacă febra hemoragică a fost detectat pentru prima dată în Franța în această lună în aproximativ 100 de căpușe colectate în 2022 și 2023 în ferme din sudul țării.

Virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo (CCHF) se răspândește de obicei prin mușcătura unei căpușe Hyalomma infectate, dar nu a existat încă o infecție umană în Franța.

Cazuri de infectare a oamenilor cu acest virus au fost raportate anterior în Europa, în Balcani, Spania, Rusia și Turcia. Două cazuri, dintre care unul mortal, au fost raportate în timpul verii în Macedonia de Nord.

De asemenea, între 2013 și 2021 au fost diagnosticate în Spania 10 cazuri de CCHF, dintre care șapte pacienți au supraviețuit.

Virusul poate provoca "focare de febră hemoragică virală severă", precum Ebola, cu o rată de mortalitate între 5 și 40%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Un om se poate infecta cu acest virus prin contactul cu căpușe infectate sau cu sângele animalelor de la animale precum bovine, ovine sau caprine. De asemenea, poate fi transmis prin contact de la om la om cu sânge sau fluide corporale infectate.

Care sunt simptomele

Debutul simptomelor este de obicei brusc și începe cu:

  • febră
  • amețeli
  • dureri musculare
  • dureri de ochi și sensibilitate la lumină

O persoană ar putea avea, de asemenea, greață, vărsături, diaree și dureri abdominale, potrivit OMS.

Alte semne includ:

  • un ritm cardiac rapid
  • ganglioni limfatici măriți
  • erupții cutanate cauzate de sângerare.

Este una dintre bolile prioritare ale agenției care prezintă "cel mai mare risc pentru sănătatea publică".

Depistarea CCHF la căpușe este "foarte îngrijorătoare", potrivit lui Ali Mirazimi, profesor adjunct la Departamentul de Medicină de Laborator de la Institutul Karolinskat din Suedia, care a cercetat acest virus.

"Aceasta indică faptul că riscul este ridicat de a vedea o epidemie în Franța în viitorul apropiat", a declarat el pentru Euronews Next.

Mirazimi a adăugat că, în prezent, nu există antivirale sau vaccinuri pentru a trata sau preveni CCHF.

Bolile transmise de căpușe sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice

Căpușa Hyalomma, o căpușă dură foarte mare, de aproximativ 5 mm, purtătoare a virusului, este originară din Africa și Asia și călătorește cu păsările migratoare.

Deși acest tip de căpușă este prezent în Corsica de zeci de ani, ea a fost detectată pe coasta mediteraneană abia în 2015.

Experții, inclusiv specialiștii de la Centrul francez de cercetare agricolă pentru dezvoltare internațională (CIRAD), care au testat aceste căpușe, au avertizat că schimbările climatice vor crea condiții care vor favoriza răspândirea în continuare a acestor insecte.

Laurence Vial, specialist în căpușe la CIRAD, a avertizat că virusul a fost detectat în căpușe în Spania cu câțiva ani înainte de apariția cazurilor umane, dar a spus că situația ar putea fi diferită în Franța, distribuția speciei de căpușe fiind încă necunoscută.

Ce recomandări fac specialiștii

Pentru a preveni mușcăturile de căpușe, se recomandă ca oamenii să poarte încălțăminte închisă, să evite iarba și să rămână pe potecile marcate și să se inspecteze după ce se întorc de la plimbări sau de la o grădină în aer liber.

După ce au fost mușcate, autoritățile sanitare recomandă îndepărtarea căpușei cu o pensetă și dezinfectarea zonei, precum și monitorizarea oricăror simptome ale bolii transmise de căpușe.

Agenția de sănătate publică din Franța a declarat că se așteaptă ca frecvența mușcăturilor umane de căpușa Hyalomma să fie scăzută, deoarece aceste căpușe "nu au un apetit deosebit pentru oameni".

De asemenea, acestea sunt mai mari și mai ușor de reperat decât alte specii de căpușe.

Un purtător de cuvânt al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat: "Descoperirea din Franța confirmă faptul că există un risc potențial de infectare a oamenilor cu CCHFV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE