Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virusul Nipah face ravagii. Maladia este rară, iar cei infectați au șanse mici de supraviețuire. Nu există vaccin

În statul indian Kerala, a apărut din nou virusul Nipah, iar autoritățile au anunțat că fac eforturi imense pentru a limita răspândirea focarelor. Nipah este un virus rar, care se transmite de la animale la om, mai exact de la liliecii de fructe (frugivori), care sunt purtători naturali, după cum estimează cercetătorii.

Rata de mortalitate este peste cea provocată de Coronavirus, potrivit Guvernului, care îl citează pe directorul Consiliului Indian pentru Cercetare a Medicamentului, Rajeev Bahl. Acesta susține că mortalitatea este cuprinsă între 40 și 70%, în comparație cu cea provocată de Covid, care era de 2-3%, conform India Today. Infectarea se mai transmite și de la om la om, dar și prin alimentele contaminate.

Simptomele virusului Nipah

Primele simptome ale infectării cu Nipah sunt febră intensă, vărsături și infecție respiratorie, odată cu inflamarea creierului. În unele cazuri mai grave, pot apărea și convulsii sau inflamații cerebrale, care duc, de multe ori, la comă. Perioada de incubație este cuprinsă între cinci zile și două săptămâni.

Prima epidemie cu Nipah a avut loc în 1998, în rândul crescătorilor de porci din Malaezia, iar dintr-un sat al acestei țări provine și denumirea virusului. Acea epidemie a provocat peste 300 de infectări, a ucis peste 100 de oameni și a dus la sacrificarea a peste un milion de porci. Virusul s-a răspândit apoi și în Singapore, unde au fost 11 cazuri și un deces al unui lucrător din abator, care a intrat în contact cu porcii importați din Malaezia.

Au fost cazuri și în Bangladesh, în 2001, când virusul a apărut prima dată și în India. În Bangladesh au murit atunci peste 100 de oameni, iar în India au existat peste 50 de persoane decedate. În 2018, au fost 77 de decese în India, iar în 2021 a murit un băiat.

În acest moment, cu noua apariție a virusului Nipah în India, au existat deja două decese, iar alte cinci cazuri sunt confirmate de la începutul lunii august, potrivit ministrului sănătății din Kerala, Veena George, citată de Deutsche Welle. În plus, au fost identificate peste 700 de contacte, iar 77 sunt considerate "cu risc ridicat". 13 sunt deja internate.

În consecință, autoritățile au închis unele școli din Kazhikode, iar șapte sate au fost plasate în carantină. În ultimii cinci ani, virusul Nipah a apărut de patru ori în Kerala.

Chiar dacă epidemiile de Nipah sunt rare, virusul tinde să se dezvolte acum în India, iar OMS l-a inclus pe lista bolilor care trebuie să fie cercetate mai amplu, alături de Ebola, Zika și COVID-19, pentru că are potențialul de a provoca o epidemie globală.

Pentru moment, nu există un vaccin, însă Guvernul din India va procura doze ale unui medicament din Australia, pentru a trata simptomele virusului Nipah.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE