Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să știe elevii în caz de cutremur. Peste 2.000 de elevi din București au participat la cursuri gratuite

Șapte școli din București au clădiri încadrate lîn categoria risc seismic I, potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Educației.

Alte zeci funcționează în imobile cu grad de risc seismic II. În acest context, elevii învață despre cum se pot proteja de cutremure, însă nu de la autoritățile statului, ci de la organizațiile non-guvernamentale care se ocupă de educație practică, non-formală.

Peste 2.000 de elevi au învățat cum să reacționeze în caz de cutremur

Peste 2.000 de elevi din 20 de școli gimnaziale din București au învățat săptămâna aceasta cum să reacționeze în caz de cutremur și ce să facă după șocul seismic inițial.

Orele de educație în caz de cutremur sunt susținute de experți de la Asociația Edit în parteneriat cu Fundația Comunitară București.

”Care este primul lucru pe care trebui să-l facem când începe un cutremur? Trebuie să nu ne panicăm în primul rând, să ne păstrăm calmul și să ne adăpostim sub un perete interior sau sub o bancă ca să ne protejăm, Dacă nu avem, atunci să ne protejăm capul și ceafa cu mâinile sau cu ghiozdanul, rucsacul în caz că suntem la școală”, a declarat Ion Arseni, vicepreședinte Asociația Edit.

”Pe scurt, care sunt obiectele pe care trebuie să le avem în kit-ul acesta? Apă, mâncare, un fluier, o lanternă, o sfoară, un scotch pentru că nu știm când avem vreo rană deschisă și, de asemenea, niciodată să nu lipsească kit-ul de urgență, acea trusă medical”, a adăugat Ana Maria Anica, trainer, Asociația Edit.

Cele mai multe clădiri școlare cu risc seismic de gradul II sunt în sectorul 4 și vorbim de săli de curs și laboratoare.

Mai sunt câteva și în sectoarele 1,3 și 6. IES Un bucureștean din patru ar suferi pierderi majore în cazul unui cutremur mare, arată un calcul bazat pe estimările Departamentului pentru Situații de Urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE