Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmpla dacă România pierdea procesul. Avocat: "Era imposibil să mă oblige să continui exploatarea în Roșia Montană"

Decizia privind despăgubirile pe care le va primi România în dosarul Roșia Montană este executorie, a declarat la Euronews avocatul Cristian Petruț Vasilache.

El a susținut că este puțin probabil ca o altă instanță internațională să întoarcă decizia curții de la Washington, iar o exploatare economică a aurului de la Roșia Montană este în acest moment imposibilă.

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spunea zilele trecute, tot la Euronews, că o soluție de a recupera banii, în cazul unei datorii față de compania Gabriel Resources, ar fi chiar exploatarea zonei.

Adrian Câciu: "De ce îți trebuia să îți fie în UNESCO? Ce rezultat a fost în UNESCO pentru România. Poate ar fi mai bine ca cetățenii să se exprime: am avut un beneficiu că suntem în UNESCO? "

"Imposibil să mă oblige să continui exploatarea"

Cristian Petruț Vasilache, avocat: "Aici discutăm de o exploatare economică, care este acum o zonă protejată de UNESCO și de legislația din România. Avem legislație de protejare a ariilor de interes național și de patrimoniu.

Orice hotărâre trebuie să aibă în vedere și legislația națională. Nu poți veni tu ca instanță, chit că ești de la Washington, ești totuși o instanță, să schimbi legislația internă a unei țări. Din punctul nostru de vedere, era practic imposibil să mă oblige pe mine să încep exploatarea cu legislația internă națională și cu cea de la UNESCO. Într-adevăr, era posibil să plătesc acest prejudiciu, dar imposibil să mă oblige să continui exploatarea, așa cum au spus anumiți miniștri care au o problemă și de economie și de științe juridice, nu le cunosc, și discută în spațiu public.

Da, au fost situații prin Africa, de exemplu, în care zone UNESCO au fost declasificate. Dar noi suntem în Europa, în România. Indiferent de ce mi se spune, ca sunt sute de tone (n.r. de zăcământ), totuși patrimoniul ar trebui să fie intangibil în zona aia."

România a câștigat procesul Roșia Montană după nouă ani de judecată. Statul român și Gabriel Resources trebuie să comunice în 20 de zile dacă au vreo obiecție asupra conținutului hotărârii și patru luni să invoce vreun motiv de contestare a deciziei.

României îi vor fi rambursate și cheltuielile de judecată aferente acestui proces, precum și costurile procedurilor de arbitraj, care se cifrează la aproximativ 10 milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE