Noul președinte al României va avea de luat decizii cheie într-un termen foarte scurt. Acesta va fi responsabil să numească un nou judecător pentru Curtea Constituțională, un nou director la SRI, dar și să reprezinte România la summitul NATO din iunie. Acolo vor fi discutate noi strategii despre securitatea Europei și situația războiului din Ucraina.
La finalul lunii mai vom afla numele noului președinte al României. Acesta va prelua ștafeta de la Ilie Bolojan, cel care a asigurat interimatul în ultimele trei luni. Noul șef de stat nu va avea prea mult timp la dispoziție pentru acomodare.
În iunie va trebui să desemneze un nou judecător la Curtea Constituțională, după ce mandatul președintelui Marian Enache va ajunge la final. Tot el va fi responsabil și de numirea unui nou director civil la Serviciul Român de Informații. Funcția a rămas vacantă de aproape doi ani, după demisia lui Eduard Hellvig. Ilie Bolojan a spus de la început că el nu se va ocupa de aceste numiri.
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, la data de 28 februarie 2025: „Cred că, fiind un mandat de interimar, e bine să te concentrezi pe urgențe, pe lucrurile pe care trebuie să le faci, iar chestiunile care țin de viitor, dacă nu sunt imperios necesare sau urgente, trebuie lăsate pentru perioada de stabilitate”
Un alt moment important pentru noul președinte va fi summitul NATO de la Haga, programat pentru perioada 24-26 iunie. Aici se va discuta despre noi investiții în industria de apărare din Uniunea Europeană, în contextul în care Statele Unite ar lua în calcul să își reducă prezența militară de pe Bătrânul Continent.
De asemenea, România ar urma să anunțe la Haga cât de mult va crește bugetul dedicat apărării în următorii ani. În acest moment, țara noastră alocă 2,5% din PIB acestui domeniu. Stăm mult mai bine decât state cu economii puternice, precum Germania, Franța, Italia și Spania.
În ceea ce privește politica externă, următorul președinte va avea misiunea de a se coordona cu ceilalți lideri europeni pentru sprijinirea Ucrainei până la finalul războiului. Aceasta este poziția actuală a României. Nu în ultimul rând, îmbunătățirea relației cu Administrația Trump va fi un alt punct vital pe agenda noului șef de stat.