Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce fac ucrainenii ca să-și mențină echilibrul psihic, în plin război

Unii ucraineni din Donețk recurg la yoga pentru a scăpa de stresul cotidian. Oamenii se adună de trei ori pe săptămână în adăpostul situat la subsolul unei clădiri din Kramatorsk, la doar 30 de kilometri de front. Aici, cursanții fac exerciții de yoga pentru a-și regăsi echilibrul interior.

Participanții încearcă să uite de lumea exterioară, prin exerciții de meditație propuse de instructor.

„Yoga mi-a adus echilibrul emoțional”

Serghei Zaloznîi, instructor de yoga: „Kramatorsk se află într-o zonă în care bombardamentele au loc aproape zilnic. Dar suntem absolut siguri că totul va fi bine pentru că aici nu sunt bombardamente, pentru că atitudinea noastră este una calmă, de pace interioară. Această încăpere este deja vie, ne protejează. Acest spațiu este cu totul familiar și sigur pentru noi”.

În apropierea frontului la fiecare câteva ore se aude zgomotul exploziilor și cel al sirenelor de avertisment.

Viktoria Omelchenko, participantă la cursul de yoga: „Inițial, când au început toate aceste evenimente în țara noastră, am plecat, dar apoi m-am întors. Iar yoga mi-a adus echilibrul emoțional. Cursurile m-au liniștit treptat, m-au echilibrat, m-au învățat să nu mă tem, să mă simt în armonie și echilibru. De aceea, aceste cursuri sunt cu adevărat foarte importante, mai ales în orașul nostru, ele ajută foarte mult”.

Cinci-șase persoane vin în mod regulat la cursurile care costă echivalentul a doar 3 dolari. Instructorul este încrezător că ședințele de yoga oferă o stare de bine.

Serghei Zaloznîi, instructor de yoga: „În sufletele noastre nu există un război. Este pace în inimile noastre, pace în sufletele noastre și încercăm să o transmitem celor dragi, rudelor noastre și celor din jurul nostru. Ajutăm mulți oameni, să știți, ajutăm cu starea noastră de spirit”.

Participanții se susțin reciproc la nivel emoțional, iar sentimentul de comunitate îi ajută să depășească experiențele războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE