Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este un ”dumbphone” și de ce tot mai mulți tineri doresc un telefon doar cu funcțiile de bază

Într-o lume obsedată de smartphone-uri, poate fi surprinzător faptul că un număr tot mai mare de adolescenți optează în schimb pentru "dumbphones".

Dispozitivele mobile simple, de bază, pe care le-am fi putut îmbrăca în urmă cu un deceniu sau două, revin în rândul generațiilor mai tinere, pe măsură ce adolescenții încearcă să își recâștige independența față de tehnologie.

În Statele Unite, vânzările de telefoane cu capacități simple de apelare și de trimitere de mesaje text au crescut în 2022 pentru HMD Global - producătorul Nokia - cu zeci de mii de telefoane vândute în fiecare lună.

"Vedem că piața telefoanelor cu clapetă este în creștere cu 5%", a declarat Lars Silberbauer, director de marketing al Nokia Phones și HMD Global.

"Ne-am dublat cota de piață a telefoanelor cu clapetă în ultimul an, ceea ce este destul de important pentru noi. Și vedem că acum cum se redresează în Europa", a declarat acesta pentru Euronews Next.

"Cred că această tendință este într-adevăr [despre] faptul că oamenii preiau controlul asupra propriei vieți, asupra propriei vieți digitale", adaugă el.

Ce este un "dumbphone"?

Cu funcțiile lor limitate, telefoanele de tip "dumb" - de obicei telefoane cu clapetă - oferă o experiență de utilizare mai simplă și mai puțin captivantă decât omologii lor smartphone.

Dispozitivele dau prioritate funcțiilor telefonice esențiale, cum ar fi efectuarea de apeluri și trimiterea de mesaje text. Ele elimină tentațiile platformelor de socializare care consumă, în medie, peste 7 ore pe zi pentru mai mult de 50% dintre adolescenți, potrivit unui sondaj realizat cu peste 40 de mii de participanți pe Real Research, o aplicație de sondaje online.

Orele lungi de scroll s-au dovedit a avea un efect dăunător asupra bunăstării noastre psihologice. Mai multe studii au arătat o potențială legătură între scroll-ul nesfârșit și dezvoltarea simptomelor ADHD, depresia, anxietatea și lipsa somnului.

Silberbauer crede că ascensiunea telefoanelor de tip ”dumb” evidențiază o conștientizare tot mai mare în rândul adolescenților cu privire la impactul tehnologiei asupra propriei lor sănătăți mintale.

"Putem vedea din cercetări că tinerii se luptă cu sănătatea mintală, așa că renunță la social media", spune el, adăugând că el însuși a aderat la această tendință, renunțând la smartphone și apelând la dumbphone în timpul weekendurilor.

"Cred că se poate observa în cazul anumitor populații din Generația Z - s-au săturat de ecrane", a declarat pentru CNBC Jose Briones, influencer al acestor tip de telefoane.

"Bună tuturor, încerc să fac pasul spre un telefon de tip ”dumb” deoarece dependența mea de ecran a devenit destul de gravă. Am folosit dumbphone finder, dar am vrut să cer mai multe perspective", a scris u/findlaymurdoch.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE