Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este „Listenbourg” și cum a reușit să creeze valuri pe rețelele de socializare

Au durat doar trei zile după ce o hartă modificată în Photoshop care a apărut pe rețelele de socializare s-a viralizat.

În fotografie se putea vedea „Listenbourg”, o țară fictivă menționată la întâmplare, undeva în Peninsula Iberică.

La început, nu a fost nimic altceva decât o înțepătură inofensivă la adresa americanilor și presupusa lor lipsă de cunoștințe geografice.

„Sunt sigur că americanii nici măcar nu știu numele acestei țări”, a spus utilizatorul de Twitter Gaspardo, pe 30 octombrie, postând o hartă cu o săgeată roșie îndreptată spre așezarea de pământ adăugată în mod generos și care aparține Spaniei și Portugaliei și colorată în verde.

Un alt utilizator a răspuns instantaneu: „Cine nu cunoaște Listenbourg?” - și s-a născut meme.

Postarea a adunat peste 95.000 de aprecieri și mii de distribuiri pe Twitter.  Între timp, unii au decis să ducă gluma la un alt nivel, susținând că locul era de fapt real.

O hartă prin satelit de înaltă definiție a înlocuit-o pe cea originală, în timp ce pe Reddit a apărut rapid un canal care susținea că Listenbourg are propriul Grand Prix de Formula 1 și că astronauții săi au făcut parte dintr-o misiune pe Lună.

Alții s-au organizat rapid în jurul a ceea ce pretind că este un „partid de centru extrem”, al cărui lider s-a angajat să „îmbunătățească imaginea Listenbourg în străinătate”, în timp ce presupusul său Minister de Interne s-a oferit deja să răspundă la orice întrebări referitoare la actele sale de identitate și vizele.

O altă postare pe Twitter a susținut că regele Listenbourg, Listen XV, a fost, de fapt, primul Rege Soare, care a intrat în război împotriva lui Ludovic al XIV-lea pentru titlul prestigios în 1661.

Un imn național, împreună cu un steag alb și roșu cu un vultur auriu, au apărut aproape instantaneu pe YouTube pe un pretins cont oficial al guvernului Listenbourg.

Intrarea în Wikipedia din franceză, pentru Republica Listenbourg, care detaliază în continuare presupusa sa istorie, a fost eliminată de atunci.

Deși totul este fictiv, utilizatorii de pe rețelele de socializare nu se lasă, iar conturi mari, profesionale, precum cel al „Toulouse Football Club”, s-au implicat pe deplin în meme.

Gluma cursei de Formula 1 a fost preluată și susținută de Julien Febreau, un cunoscut comentator sportiv francez pentru Canal+, iar alții, cum ar fi echipa națională de hochei a Franței, fac cereri ironice ca Listenbourg să se alăture concursurilor internaționale.

De ce a devenit gluma atât de mare în Franța și Europa?

La fel ca multe alte țări și regiuni europene, Franța a fost victima unor deficiențe geografice din partea americanilor.

În 2005, CNN a plasat în mod eronat Toulouse și Strasbourg în Elveția și Germania.

CNN a plasat, de asemenea, regiunea ucraineană Donbas în Pakistan, după ce războiul a izbucnit pentru prima dată în țara est-europeană în 2014.

Slovacia și Slovenia sunt confundate atât de des, încât aceasta din urmă a luat în considerare reproiectarea drapelului său în 2004 pentru a ajuta la prevenirea oricăror confuzii viitoare.

Și după ce suspecții atentatului cu bombă la Maratonul de la Boston din 2013 au fost identificați ca fiind de origine cecenă, o serie de comentarii din partea celor care au confundat Cecenia cu Republica Cehă l-au forțat pe ambasadorul ceh în SUA să clarifice public diferența dintre cele două locuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE