Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este kidulting, fenomenul care ia amploare din cauza burnout-ului

Fenomenul de kidulting, în care adulții se implică în activități destinate, în general, copiilor, prinde tot mai mult contur.

Acest fenomen apare în contextul în care emoțiile negative, stresul, tristețea și furia au atins niveluri record, iar oamenii ajung să fie tot mai afectați de viața de zi cu zi.

Anca Maftei, psihoterapeută, a vorbit în direct la Euronews România despre acest subiect. Ea spune că astfel de comportamente sunt absolut normale, dacă sunt făcute cu moderație.

Anca Maftei, psihoterapeută: "Este un fenomen nou întâlnit sub acest nume. Desigur, escapismul și tendința de a fugi de realitatea de zi cu zi există în ființa noastră, ca alegere, dintotdeauna. Se găsesc tot mai multe artificii pentru a ne ține cât mai departe de propriile noastre stări și trăiri."

În unele țări au fost create locații speciale pentru adulții care simt nevoia să se joace, unde pot face activități ușoare destinate, de obicei, copiilor.

În afară, astfel de locații sunt căutate de adulții care ajung la burnout și simt nevoia să se recreeze astfel. În România, lucrurile stau diferit. Teama de a nu fi judecați și restul traumelor moștenite din generație în generație ne face să fim reticenți față de astfel de activități.

Anca Maftei, psihoterapeută: "Noi încă suntem foarte ancorați, ca popor, în această stare depresivă adâncă. Ea își are rădăcinile în trauma transgenerațională, în ceea ce s-a întâmplat în vechiul regim și nu numai, în ceea ce se întâmplă astăzi. Toate aceste lipsuri cu care ne confruntăm ca societate ne pun față în față mai mult cu durerea, dezamăgirea, frustrare.

Sunt atâtea lucruri adunate și vin din generație în generație. Nu ne mai permitem acest lux, a ajuns să fie un lux să ne jucăm, să fim prezenți, să fim creative, să fim spontani. Noi avem asta în interiorul nostru. Acești copii din ființa noastră, toți avem acești copii, de toate vârstele și au și ei nevoile lor, au nevoie să se exprime.

E vorba de a nu fi judecat, de a aparține. Îmi doresc să aparțin grupului. Acestea sunt instincte primare. În alte vremuri am fi fost dați afară din grupul social și, implicit, am fi murit. În alte societăți, unde cumva aceste nevoi de bază au fost împlinite, se caută alte tipuri de valori, alte tipuri de realizare a sinelui. Sunt mult mai aproape de interese intelectuale, culturale, sociale.

Cu cât suntem mai ancorați de această sferă rudimentară, primară, suntem cumva mai dornici să apărăm un statut: uite cine sunt, uite ce am reușit să fac, uite cât de important sunt. Facem asta tocmai pentru a fi valorizați. Noi înșine nu ne valorizăm pe noi, noi nu am primit atenția, prezența, validarea părinților noștri, acestea s-au încastrat în inconștientul nostrum personal și de asta căutăm constant să fim adulați, plăcuți, să aparținem."

Cum combatem stresul și emoțiile negative

Anca Maftei, psihoterapeută: "Primul pas este să începem să fim conștienți de asta, să ținem un jurnal, să fim prezenți în viața noastră, să ne bucurăm de fiecare mic aspect care ni se prezintă: că este soarele de pe cer, o floare, un fel de mâncare preferat. Să aducem bucuria cât mai mult în viața noastră și să începem să lucrăm în interior. Să frecventăm cabinetele celor care se ocupă cu partea de sănătate emoțională.

Eu consider că fiecare trebuie să facă ce îi place și să își deschidă inima, să se lase puțin liber. Dacă este atras de orice fel de hobby, de orice fel de pasiune, orice fel de fenomen, măcar să îi dea o șansă."

Cum ne ajută kidulting-ul

Anca Maftei, psihoterapeută: "Este un mod de a gestiona realitatea. În interiorul ființei noastre există niște straturi, care se cheamă mecanisme de defensă. Eu le spun soldați. De obicei, acești soldați sunt foarte încrâncenați, să fie totul bine, să facă lucrurile într-un fel anume. Ei bine, în spatele acestei armate există și niște copii de diferite vârste. Ei acolo sunt în niște pivnițe, sunt acei prizonieri din fința noastră. Iar, când capătă puțin spațiu, și au loc să fie spontani și liberi, eu zic că este benefic.

Cam acesta este mecanismul interior. Sunt mai multe părți în ființa noastră care acționează pe rând."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE