Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce calități trebuie să aibă viitorul președinte. Sociologi: După Iohannis, românii vor ”o mână de fier”

Cum trebuie să fie viitorul președinte al României? Ce calități ar trebui să aibă? După 10 ani în care țara a fost condusă de Iohannis, oamenii vor acum un altfel de șef de stat. Mai implicat, bun lider, care să conducă țara cu mână de fier. Asta spun sociologii.

Oamenii pe care i-am întrebat mai completează lista și spun că trebuie să fie poliglot, deschis spre problemele lor și, mai ales, să fie transparent.

Potrivit Constituției, o persoană poate ocupa funcția de președinte cel mult două mandate, fie ele și consecutive. Asta îl exclude pe actualul președinte Klaus Iohannis din alegerile de la final de an. Care sunt calitățile, însă, pe care ar trebui să le aibă viitorul președinte al României, i-am întrebat chiar pe oameni.

Ce spun românii despre președintele ideal

  • ”Mai multă fluență în limba engleză”
  • ”Ideal ar fi să nu aibă nicio corupție în spate”
  • ”Să aibă grijă de cetățeni, indiferent de statutul social sau de etnie”
  • ”Să fie onest... Să se gândească la oameni pentru că pentru oameni lucrează și aș prefera să fie mai tânăr, în rând cu tineretul”.
  • ”Să practice o politică externă foarte judicioasă, care este orientată spre interesul poporului”
  • ”Să nu mai secretizeze informațiile, să fie deschis cu tot ce face”

Așadar, portretul viitorului președinte al României, conturat de români arată astfel: onest, deschis la problemele oamenilor, poliglot, transparent și bun comunicator.

Ce spun sociologii despre preferințele românilor

Vladimir Ionaș, sociolog: Este normal să vedem un astfel de răspuns după modul în care a condus Admininstrația Prezidențială actualul președinte. Lucrul acesta a lipsit cu desăvârșire în ultimii ani.

Contextul politic și economic internațional actual îl va obliga pe viitorul președinte al României să știe să negocieze viitorul României.

Sociologii spun, însă, că după mandate sub regimul Iohannis, românii încep să-și dorească să fie conduși de o mână de fier.

Vladimir Ionaș, sociolog: Dacă după mandatele lui Băsescu, oamenii își doreau un președinte mediator, un președinte mai calm care să nu se implice în luptele politice, după aceste două mandate ale președintelui Iohannis, s-a schimbat nivelul de așteptare. Oamenii își doresc un președinte lider, care să reușească să adune clasa politică, să țină în frâu atât clasa politică cât și societatea.

Aproape 19 milioane de români vor putea să voteze la alegerile prezidențiale care vor fi organizate la finalului anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE